Producenci

TRIPHALA -SOK 1 l - TRAWIENIE-JELITA

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 128,00 zł 128.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Używany przez ponad 2000 lat, triphala jest podstawą medycyny

ajurwedyjskiej. 

W Indiach uważany jest za największy i najbardziej

uniwersalny ze wszystkich preparatów ziołowych.

 

Jelita to drugi mózg.

 

1 LITR

 

 

Czym jest Triphala ?

 

Triphala w płynie

 

 to w 100% naturalny sok

z

dziko rosnących i ręcznie zbieranych owoców.

 

Ten wyjątkowy sok nie zawiera żadnych sztucznych składników, konserwantów, wody, aromatów czy cukru. 

Triphala w płynie powstaje według zasad ajurwedy. Nie powstaje z proszku, suszu

czy metody liofilizacji.

 

Wielu specjalistów zwraca dziś szczególną uwagę na stan naszych jelit i prawidłową wagę ciała. 

Triphala to wyjątkowa mieszanka trzech wspomagających się wzajemnie roślin - Amla,

Bibhitaki i Haritaki.  

 

Wspiera funkcjonowanie jelit, poprawia trawienie oraz pomaga chronić wątrobę (Bibhitaki).



Triphala jest jednym z najważniejszych suplementów ajurwedyjskich i działa korzystnie na cały przewód pokarmowy.


 

Ze wszystkich dostępnych Triphali na rynku, największą skuteczność wykazuje

Triphala w płynie, ponieważ jako jedyna zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości.

 

 


 

Triphala zawiera kwas galusowy, kwas elagowy i kwas chebulinowy, które są

silnymi przeciwutleniaczami. Zawiera także flawonoidy i polifenole, które mają

właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe.

 

 

 

 Kiedy patrzysz na trzy owoce osobno lub całą trójkę, korzyści naprawdę wydają się nie

mieć końca, ale powiem ci o najważniejszych przyczynach, które warto rozważyć,

dodając ten pradawny środek do swojego arsenału suplementów.

 

Triphala - Aby żyło się lekko!



Amalaki:

• przyjazny dla żołądka
• utrzymuje funkcje jelit
• wspomaga trawienie
• wspiera i utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego

Tzw. Amla (Indian Gooseberry, Emblica officinalis) związana jest z ajurwedyjską energią “PITTA” oraz żywiołem ognia. Ma bardzo gorzki i kwaśny smak. Jest to rodzaj indyjskiego agrestu, owocu, który jako jeden z nielicznych na świecie posiada najwięcej naturalnej witaminy C.

Bibhitaki:

• wspiera libido
• pomaga chronić wątrobę
• wspiera perystaltykę jelit
• wspiera trawienie i wydalanie
• pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
• pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi

Tzw. Beheda (Bellirica Myrobalan) związana jest ajurwedyjską energią “KAPHA” oraz żywiołem ziemia – woda. Ma słodko – gorzki i bardzo cierpki smak.
 
Haritaki:
 
• wspomaga ruch jelit
• ożywia ogień trawienny
• pomaga w prawidłowym trawieniu
• pomaga zrównoważyć poziom trawienia
• pomaga w utrzymaniu regularnej pracy jelit
• pomaga w zachowaniu funkcji przewodu pokarmowego
• wspiera wiele aspektów funkcji przewodu pokarmowego
• pomaga utrzymać przewód pokarmowy wolny od pasożytów
• pomaga zrównoważyć i utrzymać regularność wypróżnień
 
Tzw. Harada (Chebulic Myrobalan) związana jest z ajurwdyjską energią “VATTA” oraz żywiołem powietrza. Ma sześć ajurwedyjskich smaków w których najbardziej wyczuwalny jest gorzki. 
 
Składniki owoców Bibhitaki i Haritaki wspomagają pracę jelit i pobudzają je do szybszego trawienia. Dzięki czemu resztki pokarmu nie zalegają w jelitach.

 

 


Komponenty zakładów Triphala, skład:

 

Triphala wywodzi się z następujących trzech owoców: amla 33,33%, haritaki 33,33% i bibhitaki 33,33%. 

Poniżej znajduje się opis każdego z osobna.

 

 

 

 AMLA Emblica officinalis ) jest powszechnie znana jako indyjski agrest i od stuleci jest jednym z najbardziej cenionych odmładzających Ayurveda. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C i jest stosowany samodzielnie lub w połączeniu z innymi roślinami we wspomaganiu leczenia przeziębienia i gorączki oraz jako środek moczopędny, trawienny, przeczyszczający, tonik wątrobowy, wzmacniający i przeciwzapalny. Chociaż jest użyteczny dla wszystkich dosh, mówi się, że jest szczególnie skuteczny w równoważeniu Pitha.

 

HARITAKI  lub Harada ( Terminalia chebula ) jest również nazywany tybetańskim "królem medycyny". Haritaki jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie w Indiach i Iranie, aby wspomagać leczenie różnych problemów zdrowotnych, w tym zaparć, otępienia i cukrzycy.  Działa również przeciwzapalnie i uspokajająco do Vata dosha.

 

BIBHITAKI Terminalia bellirica ) to kolejny potężny pradawny odmładzacz o właściwościach odtruwających. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej we wspomaganiu leczenia cukrzycy, nadciśnienia i reumatyzmu. Badania wykazały nawet, że ekstrakt z tego owocu może hamować rozwój blaszki miażdżycowej.  Ten owoc znany jest z korzyści dla dosha znanego jako Kapha.

 

Dzięki wyjątkowej mieszance trzech wzajemnie wspierających się owoców, Triphala powoduje odnowę nabłonka w przewodzie trawiennym. Łagodne właściwości przeczyszczające składników owoców z jakich powstaje sok Triphala przyczyniają się do efektywnego oczyszczenia jelita grubego a co za tym idzie utrzymują go w dobrej kondycji nie powodując przy tym bolesnych skurczów oraz podrażnień. Sok z Triphala wykazuje również właściwości rozkurczowe, dzięki czemu następuje obniżenie nadciśnienia tętniczego.

 

Owoce zbierane są w lasach i innych miejscach, w których rosną dziko. Po zerwaniu owoce trafiają do zakładu produkcyjnego, gdzie są myte i oczyszczane, a następnie pozostawione do osuszenia i dojrzewania w specjalnej hali z otwieranym dachem umożliwiającej dojrzewanie w słońcu. Po zakończeniu procesu dojrzewania owoce te są wprowadzane do maszyny rozdrabniającej i wyciskającej sok. Tutaj oddzielane sąpestki, a zbierany sok przechodzi przez specjalne filtry odpowiadające wymogom chromatografii cienkowarstwowej (HPTLC & HPLC) i dostaje się do aparatury pasteryzującej.

Pasteryzacja przebiega w bardzo szczególny sposób według prastarego ajurwedyjskiego sposobu, w którym sok jest pasteryzowany w czterech różnych temperaturach pomiędzy 45°C a 55°C, a następnie w temperaturze 85 °C przez 35 sekund, a cały proces trwa mniej niż 2 minuty. Z kolei w urządzeniu butelkującym butelki nagrzewane są do około 70°C - 80°C i napełniane sokiem, po napełnieniu są odstawiane do ostygnięcia. Z każdej partii pobiera się próbki produktu i wysyła do badań laboratoryjnych. Dopiero po otrzymaniu pozytywnych wyników zastosowanych testów partia produktów jest wysyłana do Polski. Ten specjalny proces pozwala w naturalny sposób zachować sok w 100 % w naturalnym staniebez potrzeby dodawania jakichkolwiek konserwantów. Dzięki zastosowaniu tej technologii produkcji, nasza firma nie używa żadnego rodzaju chemicznych substancji zarówno konserwantów jak i dodatków smakowych, dzięki czemu nasz sok pozostaje tak naturalny jak to tylko możliwe. Pestycydy mogą występować w tych owocach, które są uprawiane przemysłowo na plantacjach. W przypadku soku Triphala firmy Ayurvitta owoce rosną dziko w nieskażonych naturalnych warunkach.

 

SPOŻYWANIE: Zalecana dzienna porcja 30 ml 2 x dziennie, przed jedzeniem.

Kobiety w ciąży i karmiące po konsultacji z lekarzem.

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.


 



Informacje dodatkowe:  Po otwarciu przechowywać w lodówce. WSTRZĄSNĄĆ PRZED UŻYCIEM! Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia. 


 

 

Ze względu na zawartość naturalnych składników - kolor, zapach i smak poszczególnych partii soku może się różnić. Nie ma to żadnego wpływu na jakość i działanie soku. Występujący osad jest zjawiskiem naturalnym.



Bez dodatku konserwantów!

 

Wyprodukowano w Indiach

Skład w dziennej porcji (60 ml): Amla 60 mg, Bibhitaki 30 mg, Haritaki 30 mg (Sok z Amla 33,33%, Bibhitaki 33,33%, Haritaki 33,33%)

Zawartość netto: 1 litr (butelka plastikowa)

 

 

Dodatkowe informacje potwierdzające właściwości i zastosowanie Triphala:

 

Moc Triphala potwierdzona w badaniach naukowych!

Link do artykułu ---> http://www.ayurvitta.eu/pl/n/15

 

Sok Triphala "Panaceum Ajurwedyjskie"

Link do artykułu ---> http://www.ayurvitta.eu/pl/n/16

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Promocje
MATA DO JOGI HMS  MAX
MATA DO JOGI HMS MAX
33,77 zł 28,00 zł
szt.
MATA DO JOGI HMS MAX
MATA DO JOGI HMS MAX
33,77 zł 28,00 zł
szt.
MATA DO JOGI HMS (1) (1)
MATA DO JOGI HMS (1) (1)
33,00 zł 28,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl