
TRIPHALA -SOK 1 l - TRAWIENIE-JELITA
Opis
Używany przez ponad 2000 lat, triphala jest podstawą medycyny
ajurwedyjskiej.
W Indiach uważany jest za największy i najbardziej
uniwersalny ze wszystkich preparatów ziołowych.
Jelita to drugi mózg.
1 LITR
Czym jest Triphala ?
Triphala w płynie
to w 100% naturalny sok
z
dziko rosnących i ręcznie zbieranych owoców.
Ten wyjątkowy sok nie zawiera żadnych sztucznych składników, konserwantów, wody, aromatów czy cukru.
Triphala w płynie powstaje według zasad ajurwedy. Nie powstaje z proszku, suszu
czy metody liofilizacji.
Wielu specjalistów zwraca dziś szczególną uwagę na stan naszych jelit i prawidłową wagę ciała.
Triphala to wyjątkowa mieszanka trzech wspomagających się wzajemnie roślin - Amla,
Bibhitaki i Haritaki.
Wspiera funkcjonowanie jelit, poprawia trawienie oraz pomaga chronić wątrobę (Bibhitaki).
Triphala jest jednym z najważniejszych suplementów ajurwedyjskich i działa korzystnie na cały przewód pokarmowy.
Ze wszystkich dostępnych Triphali na rynku, największą skuteczność wykazuje
Triphala w płynie, ponieważ jako jedyna zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości.
Triphala zawiera kwas galusowy, kwas elagowy i kwas chebulinowy, które są
silnymi przeciwutleniaczami. Zawiera także flawonoidy i polifenole, które mają
właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe.
Kiedy patrzysz na trzy owoce osobno lub całą trójkę, korzyści naprawdę wydają się nie
mieć końca, ale powiem ci o najważniejszych przyczynach, które warto rozważyć,
dodając ten pradawny środek do swojego arsenału suplementów.
Triphala - Aby żyło się lekko!
Amalaki:
• przyjazny dla żołądka
• utrzymuje funkcje jelit
• wspomaga trawienie
• wspiera i utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego
Tzw. Amla (Indian Gooseberry, Emblica officinalis) związana jest z ajurwedyjską energią “PITTA” oraz żywiołem ognia. Ma bardzo gorzki i kwaśny smak. Jest to rodzaj indyjskiego agrestu, owocu, który jako jeden z nielicznych na świecie posiada najwięcej naturalnej witaminy C.
Bibhitaki:
• wspiera libido
• pomaga chronić wątrobę
• wspiera perystaltykę jelit
• wspiera trawienie i wydalanie
• pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
• pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi
• ożywia ogień trawienny
• pomaga w prawidłowym trawieniu
• pomaga zrównoważyć poziom trawienia
• pomaga w utrzymaniu regularnej pracy jelit
• pomaga w zachowaniu funkcji przewodu pokarmowego
• wspiera wiele aspektów funkcji przewodu pokarmowego
• pomaga utrzymać przewód pokarmowy wolny od pasożytów
• pomaga zrównoważyć i utrzymać regularność wypróżnień
Komponenty zakładów Triphala, skład:
Triphala wywodzi się z następujących trzech owoców: amla 33,33%, haritaki 33,33% i bibhitaki 33,33%.
Poniżej znajduje się opis każdego z osobna.
AMLA ( Emblica officinalis ) jest powszechnie znana jako indyjski agrest i od stuleci jest jednym z najbardziej cenionych odmładzających Ayurveda. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C i jest stosowany samodzielnie lub w połączeniu z innymi roślinami we wspomaganiu leczenia przeziębienia i gorączki oraz jako środek moczopędny, trawienny, przeczyszczający, tonik wątrobowy, wzmacniający i przeciwzapalny. Chociaż jest użyteczny dla wszystkich dosh, mówi się, że jest szczególnie skuteczny w równoważeniu Pitha.
HARITAKI lub Harada ( Terminalia chebula ) jest również nazywany tybetańskim "królem medycyny". Haritaki jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie w Indiach i Iranie, aby wspomagać leczenie różnych problemów zdrowotnych, w tym zaparć, otępienia i cukrzycy. Działa również przeciwzapalnie i uspokajająco do Vata dosha.
BIBHITAKI ( Terminalia bellirica ) to kolejny potężny pradawny odmładzacz o właściwościach odtruwających. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej we wspomaganiu leczenia cukrzycy, nadciśnienia i reumatyzmu. Badania wykazały nawet, że ekstrakt z tego owocu może hamować rozwój blaszki miażdżycowej. Ten owoc znany jest z korzyści dla dosha znanego jako Kapha.
Dzięki wyjątkowej mieszance trzech wzajemnie wspierających się owoców, Triphala powoduje odnowę nabłonka w przewodzie trawiennym. Łagodne właściwości przeczyszczające składników owoców z jakich powstaje sok Triphala przyczyniają się do efektywnego oczyszczenia jelita grubego a co za tym idzie utrzymują go w dobrej kondycji nie powodując przy tym bolesnych skurczów oraz podrażnień. Sok z Triphala wykazuje również właściwości rozkurczowe, dzięki czemu następuje obniżenie nadciśnienia tętniczego.
Owoce zbierane są w lasach i innych miejscach, w których rosną dziko. Po zerwaniu owoce trafiają do zakładu produkcyjnego, gdzie są myte i oczyszczane, a następnie pozostawione do osuszenia i dojrzewania w specjalnej hali z otwieranym dachem umożliwiającej dojrzewanie w słońcu. Po zakończeniu procesu dojrzewania owoce te są wprowadzane do maszyny rozdrabniającej i wyciskającej sok. Tutaj oddzielane sąpestki, a zbierany sok przechodzi przez specjalne filtry odpowiadające wymogom chromatografii cienkowarstwowej (HPTLC & HPLC) i dostaje się do aparatury pasteryzującej.
Pasteryzacja przebiega w bardzo szczególny sposób według prastarego ajurwedyjskiego sposobu, w którym sok jest pasteryzowany w czterech różnych temperaturach pomiędzy 45°C a 55°C, a następnie w temperaturze 85 °C przez 35 sekund, a cały proces trwa mniej niż 2 minuty. Z kolei w urządzeniu butelkującym butelki nagrzewane są do około 70°C - 80°C i napełniane sokiem, po napełnieniu są odstawiane do ostygnięcia. Z każdej partii pobiera się próbki produktu i wysyła do badań laboratoryjnych. Dopiero po otrzymaniu pozytywnych wyników zastosowanych testów partia produktów jest wysyłana do Polski. Ten specjalny proces pozwala w naturalny sposób zachować sok w 100 % w naturalnym staniebez potrzeby dodawania jakichkolwiek konserwantów. Dzięki zastosowaniu tej technologii produkcji, nasza firma nie używa żadnego rodzaju chemicznych substancji zarówno konserwantów jak i dodatków smakowych, dzięki czemu nasz sok pozostaje tak naturalny jak to tylko możliwe. Pestycydy mogą występować w tych owocach, które są uprawiane przemysłowo na plantacjach. W przypadku soku Triphala firmy Ayurvitta owoce rosną dziko w nieskażonych naturalnych warunkach.
SPOŻYWANIE: Zalecana dzienna porcja 30 ml 2 x dziennie, przed jedzeniem.
Kobiety w ciąży i karmiące po konsultacji z lekarzem.
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Informacje dodatkowe: Po otwarciu przechowywać w lodówce. WSTRZĄSNĄĆ PRZED UŻYCIEM! Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jak substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Ze względu na zawartość naturalnych składników - kolor, zapach i smak poszczególnych partii soku może się różnić. Nie ma to żadnego wpływu na jakość i działanie soku. Występujący osad jest zjawiskiem naturalnym.
Bez dodatku konserwantów!
Wyprodukowano w Indiach
Skład w dziennej porcji (60 ml): Amla 60 mg, Bibhitaki 30 mg, Haritaki 30 mg (Sok z Amla 33,33%, Bibhitaki 33,33%, Haritaki 33,33%)
Zawartość netto: 1 litr (butelka plastikowa)
Dodatkowe informacje potwierdzające właściwości i zastosowanie Triphala:
Moc Triphala potwierdzona w badaniach naukowych!
Link do artykułu ---> http://www.ayurvitta.eu/pl/n/15
Sok Triphala "Panaceum Ajurwedyjskie"
Link do artykułu ---> http://www.ayurvitta.eu/pl/n/16
Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.