TRIPHALA - SOK 0,5 l

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni

Opis

Używany przez ponad 2000 lat, triphala jest podstawą medycyny

ajurwedyjskiej.

 W Indiach uważany jest za największy i najbardziej

uniwersalny ze wszystkich preparatów ziołowych.

 

Jelita to drugi mózg.

 

 

 

 

Czym jest triphala ?

 

Triphala w płynie - to w 100% naturalny sok z dziko rosnących i ręcznie zbieranych

owoców.

Ten wyjątkowy sok nie zawiera żadnych sztucznych składników, konserwantów, wody, aromatów czy cukru

Triphala w płynie powstaje według zasad ajurwedy. Nie powstaje z proszku, suszu czy metody liofilizacji.

 

Wielu specjalistów zwraca dziś szczególną uwagę na stan naszych jelit i prawidłową

wagę ciała. 

Triphala to wyjątkowa mieszanka trzech wspomagających się wzajemnie roślin - Amla,

Bibhitaki i Haritaki.  

Wspiera funkcjonowanie jelit, poprawia trawienie oraz pomaga chronić

wątrobę (Bibhitaki).

Triphala jest jednym z najważniejszych suplementów ajurwedyjskich i działa korzystnie

na cały przewód pokarmowy.

Ze wszystkich dostępnych Triphali na rynku, największą skuteczność wykazuje

Triphala w płynie, ponieważ jako jedyna zachowuje wszystkie swoje cenne

właściwości.

 

 

Triphala zawiera kwas galusowy, kwas elagowy i kwas chebulinowy, które są silnymi

przeciwutleniaczami. Zawiera także flawonoidy i polifenole, które mają właściwości

antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe.

 

Triphala

 

 

Triphala - Aby żyło się lekko!



Amalaki:

• przyjazny dla żołądka
• utrzymuje funkcje jelit
• wspomaga trawienie
• wspiera i utrzymuje prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego

Tzw. Amla (Indian Gooseberry, Emblica officinalis) związana jest z ajurwedyjską energią “PITTA” oraz żywiołem ognia. Ma bardzo gorzki i kwaśny smak.

Bibhitaki:

• wspiera libido
• pomaga chronić wątrobę
• wspiera perystaltykę jelit
• wspiera trawienie i wydalanie
• pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu
• pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi

Tzw. Beheda (Bellirica Myrobalan) związana jest ajurwedyjską energią “KAPHA” oraz żywiołem ziemia – woda. Ma słodko – gorzki i bardzo cierpki smak.
 
Haritaki:
 
• wspomaga ruch jelit
• ożywia ogień trawienny
• pomaga w prawidłowym trawieniu
• pomaga zrównoważyć poziom trawienia
• pomaga w utrzymaniu regularnej pracy jelit
• pomaga w zachowaniu funkcji przewodu pokarmowego
• wspiera wiele aspektów funkcji przewodu pokarmowego
• pomaga utrzymać przewód pokarmowy wolny od pasożytów
• pomaga zrównoważyć i utrzymać regularność wypróżnień
 
Tzw. Harada (Chebulic Myrobalan) związana jest z ajurwdyjską energią “VATTA” oraz żywiołem powietrza. Ma sześć ajurwedyjskich smaków w których najbardziej wyczuwalny jest gorzki. 
 
Składniki owoców Bibhitaki i Haritaki wspomagają pracę jelit i pobudzają je do szybszego trawienia. Dzięki czemu resztki pokarmu nie zalegają w jelitach.

 

 Kiedy patrzysz na trzy owoce osobno lub całą trójkę, korzyści naprawdę wydają się nie

mieć końca, ale powiem ci o najważniejszych przyczynach, które warto rozważyć,

dodając ten pradawny środek do swojego arsenału suplementów.

 

 

Komponenty zakładów Triphala, SKŁAD:

 

Triphala wywodzi się z następujących trzech owoców: amla 33,33%, haritaki 33,33% i bibhitaki 33,33%. 

 

Owoce zbierane są w lasach i innych miejscach, w których rosną dziko. Po zerwaniu owoce trafiają do zakładu produkcyjnego, gdzie są myte i oczyszczane, a następnie pozostawione do osuszenia i dojrzewania w specjalnej hali z otwieranym dachem umożliwiającej dojrzewanie w słońcu. Po zakończeniu procesu dojrzewania owoce te są wprowadzane do maszyny rozdrabniającej i wyciskającej sok. Tutaj oddzielane sąpestki, a zbierany sok przechodzi przez specjalne filtry odpowiadające wymogom chromatografii cienkowarstwowej (HPTLC & HPLC) i dostaje się do aparatury pasteryzującej.

Pasteryzacja przebiega w bardzo szczególny sposób według prastarego Ajurwedyjskiego sposobu, w którym sok jest pasteryzowany w czterech różnych temperaturach pomiędzy 45°C a 55°C, a następnie w temperaturze 85 °C przez 35 sekund, a cały proces trwa mniej niż 2 minuty. Z kolei w urządzeniu butelkującym butelki nagrzewane są do około 70°C - 80°C i napełniane sokiem, po napełnieniu są odstawiane do ostygnięcia. Z każdej partii pobiera się próbki produktu i wysyła do badań laboratoryjnych. Dopiero po otrzymaniu pozytywnych wyników zastosowanych testów partia produktów jest wysyłana do Polski. Ten specjalny proces pozwala w naturalny sposób zachować sok w 100 % w naturalnym staniebez potrzeby dodawania jakichkolwiek konserwantów. Dzięki zastosowaniu tej technologii produkcji, nasza firma nie używa żadnego rodzaju chemicznych substancji zarówno konserwantów jak i dodatków smakowych, dzięki czemu nasz sok pozostaje tak naturalny jak to tylko możliwe. Pestycydy mogą występować w tych owocach, które są uprawiane przemysłowo na plantacjach. W przypadku soku Triphala firmy Ayurvitta owoce rosną dziko w nieskażonych naturalnych warunkach.

 

 

 

 

AMLA ( Emblica officinalis ) jest powszechnie znana jako indyjski agrest (owoc) i od stuleci jest jednym z najbardziej cenionych odmładzających Ayurveda. Owoc jest bardzo bogaty w witaminę C i jest stosowany samodzielnie lub w połączeniu z innymi roślinami w leczeniu przeziębienia i gorączki oraz jako środek moczopędny, trawienny, przeczyszczający, tonik wątrobowy, wzmacniający i przeciwzapalny. Chociaż jest użyteczny dla wszystkich dosh, mówi się, że jest szczególnie skuteczny w równoważeniu Pitha.

 

HARITAKI  lub Harada ( Terminalia chebula ) jest również nazywany tybetańskim "królem medycyny". Haritaki jest szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie w Indiach i Iranie, aby leczyć różne problemy zdrowotne, w tym zaparcia , otępienie i cukrzycę.  Działa również przeciwzapalnie i uspokajająco do Vata dosha.

 

BIBHITAKI ( Terminalia bellirica ) to kolejny potężny pradawny odmładzacz o właściwościach odtruwających. Jest szeroko stosowany w tradycyjnej indyjskiej medycynie ajurwedyjskiej w leczeniu cukrzycy, nadciśnienia i reumatyzmu. Badania wykazały nawet, że ekstrakt z tego owocu może hamować rozwój blaszki miażdżycowej.  Ten owoc znany jest z korzyści dla dosha znanego jako Kapha.

 

Dzięki wyjątkowej mieszance trzech wzajemnie wspierających się owoców, Triphala

powoduje odnowę nabłonka w przewodzie trawiennym. Łagodne właściwości

przeczyszczające składników owoców z jakich powstaje sok Triphala przyczyniają się do

efektywnego oczyszczenia jelita grubego a co za tym idzie utrzymują go w dobrej

kondycji nie powodując przy tym bolesnych skurczów oraz podrażnień.

Sok z Triphala wykazuje również właściwości rozkurczowe, dzięki czemu następuje

obniżenie nadciśnienia tętniczego.

 

 

SPOŻYCIE : Zalecana dzienna porcja 30 ml 2 x dziennie, przed jedzeniem. Kobiety w

ciąży i karmiące po konsultacji z lekarzem. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia

w ciągu dnia.



Informacje dodatkowe: Po otwarciu przechowywać w lodówce. Przechowywać w

sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako

substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. WSTRZĄSNĄĆ PRZED UŻYCIEM!



Bez dodatku konserwantów!

 

Wyprodukowano w Indiach

Skład w dziennej porcji (60 ml): Amla 60 mg, Bibhitaki 30 mg, Haritaki 30 mg (Sok z Amla 33,33%, Bibhitaki 33,33%, Haritaki 33,33%)

Zawartość netto: 1 litr (butelka plastikowa)

 

 

Dodatkowe informacje potwierdzające właściwości i zastosowanie Triphala:

 

Moc Triphala potwierdzona w badaniach naukowych!

Link do artykułu ---> http://www.ayurvitta.eu/pl/n/15

 

Sok Triphala "Panaceum Ajurwedyjskie"

Link do artykułu ---> http://www.ayurvitta.eu/pl/n/16

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Nowości
RANI RYŻ DZIKI & PARBOILED 5 KG
RANI RYŻ DZIKI & PARBOILED 5 KG
46,00 zł
szt.
RYŻ JAŚMINOWY 5 KG
RYŻ JAŚMINOWY 5 KG
52,00 zł
szt.
RYŻ BASMATI 5 KG
RYŻ BASMATI 5 KG
62,00 zł
szt.
RYŻ BASMATI 5 KG
RYŻ BASMATI 5 KG
65,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl