
SZTUKA ŁĄCZENIA POKARMÓW

Opis
W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełności w żołądku i jelitach, alergie pokarmowe, otyłość.
Niestety rzadko kto uświadamia sobie, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe łączenie ze sobą różnych pokarmów.
Odżywianie wiąże się z tradycjami i nawykami.
Jemy chleb z serem, mięso z ziemniakami, ryż z groszkiem, słodki deser, owoce po głównym posiłku.
Nawet w kręgach dietetyków, przywiązujących wielką wagę do prawidłowego odżywiania, rzadko kiedy uwzględnia się prawidłowe zestawianie pokarmów, które polega na tym, że podczas jednego posiłku spożywamy wyłącznie pasujące do siebie produkty. I nie jest prawdą, że znacznie ograniczamy przez to możliwość wyboru. Po prostu komponując posiłek musimy dokonać właściwego wyboru, uwzględniając procesy zachodzące w ludzkim systemie trawiennym. W pierwszej chwili brzmi to nieco niewiarygodnie. Jeśli jednak raz zapoznamy się z koncepcją właściwego łączenia pokarmów, to będziemy potrafili posługiwać się jej zasadami bez żadnych kłopotów.
Zasady te są tak proste i oczywiste, że prawidłowe odżywanie przychodzi bez trudu.
„Zdrowie to nie wszystko, ale bez zdrowia wszystko jest niczym”
Artur Schopenhauer
Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.