
NATURALNA WITAMINA C - AMALAKI

Opis
Najbogatsze, najlepiej tolerowane, naturalne źródło witaminy C jakie istnieje - Amalaki w proszku.
Amla - OWOC- agrest indyjski w proszku
Najbogatsze naturalne źródło witaminy C
W naturalnej medycynie od starożytności był uznawany za najlepsze źródło przeciw starzeniu.
Amalaki posiada składniki odżywcze i jest bardzo ważnym źródłem witaminy C, minerałów i aminokwasów. Część jadalna owocu zawiera 3 krotnie większe stężenie białek i 160 razy większe stężenie witaminy C w porównaniu z jabłkiem. !!! Dodatkowo zawiera cynk,chrom i miedź.
Dzięki tak dużej ilości witaminy C amalaki ma właściwości antyoksydacyjne i powstrzymuje tworzenie się wolnych rodników, które posiadają właściwości rakotwórcze.
Amalaki ma działanie antybakteryjne. Polecane przy biegunkach oraz zaparciach. Wskazane dla osób chorych na cukrzycę. Pomaga w terapii wrzodów trawiennych. Skutecznie chroni wątrobę. Zapobiega wczesnemu siwieniu.
Ma wpływ na prawidłowe zrastanie się kości.Wspomaga produkcję kolagenu.
- Wzmacnia system immunologiczny organizmu
- Przynosi ulgę w dolegliwościach trawiennych i żołądkowych
- Wzmacnia pracę serca i mózgu.
- Wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego.
- Regeneruje komórki organizmu (duża zawartość przeciwutleniaczy sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek)
- Poprawia wzrok
- Pobudza wzrost włosów
Najlepszy jako dodatek do jedzenia. Może stanowić składnik koktajlu owocowego czy warzywnego. Sałatkę owocową można posypać amalaki.
Medycyna Ajurwedyjska - najstarsza medycyna naturalna na świecie, zgłębiona przez tybetańskich mnichów.
Amalaki (Amla)
Amalaki to doskonałe wsparcie i odżywianie dla przewodu pokarmowego, wśród innych wspaniałych korzyści, w tym optymalnej funkcji skóry wewnętrznej i zewnętrznej, tętnic, oczyszczania krwi i odmłodzenia wątroby.
Amalaki odnosi się do ziołowych owoców amla, zwanych też agrestem indyjskim. Słowo amla dosłownie oznacza "kwaśny", a jego drugie imię, dhatri , oznacza "matkę" lub "pielęgniarkę".
Jako główny składnik preparatu Chyawanprash , najwyższej jakości przeciwutleniacz Ayurvedic, Amalaki oferuje katalog korzyści, w tym:
- Odmładza wątrobę,
- Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi,
- Wspomaga zdrowy układ rozrodczy,
- Posiada stabilne i zdrowe poziomy energii,
- Opiekun i tonik dla serca poprzez wspieranie zdrowego poziomu cholesterolu oraz integralności i czystości tętnic,
- Oczyszcza i odżywia krew,
- Poprawia trawienie,
- Wzmacnia włosy,
- Tonic dla jasnego umysłu,
- Poprawia przepływ vata,
- Chroni i tonizuje oczy,
Poprzez podparcie wewnętrznej i zewnętrznej skóry, Amalaki wspiera wiele funkcji zdrowotnych, które są zależne od zdrowej skóry wewnętrznej wyścielającej układ pokarmowy i narządy. Na przykład skóra, która łączy serce i tętnice, jest wyjątkowo wspierana przez Amalaki. Amalaki jest czasami stosowany miejscowo i jest potężnym składnikiem pielęgnacji skóry.
WSKAZANIA
Przewód pokarmowy
Amalaki jest szczególnie wskazana u osób cierpiących na schorzenia przewodu pokarmowego: zatwardzenia, wrzody, zapalenie żołądka, zapalenie okrężnicy, zapalenie wątroby, hemoroidy. Łagodzi stany zapalne i krwotoki jelit. W małych ilościach może powodować zatwardzenia, natomiast w większych działa przeczyszczająco. Kwaśny smak oraz właściwości przeciw utleniające sprawiają, że amalaki skutecznie chroni wątrobę (Tillotson 2001).
Układ krwionośny
Amalaki obniża nadmiar cholesterolu we krwi i korzystnie wpływa na stan tętnic oraz na serce. Za sprawą swoich własności utleniających i tonizujących skutecznie likwiduje stany zmęczenia i otępienia. Zalecana u osób skarżących się na kołatanie serca, a także w trakcie rekonwalescencji (Tillotson 2001). Wspomaga leczenie anemii oraz innych chorób układu krążenia. Działa kojąco na pitta, tym samym przynosząc przejrzystość i spokój umysłu.
Zaburzenia metaboliczne
Amalaki jest korzystna dla cukrzyków, gdyż stymuluje mikrocyrkulację krwi oraz zwiększa ojas. Znajduje również zastosowanie w leczenie anemii oraz wypadania włosów, spowodowanego nadmiarem pitta, która spala cebulki (Bhavaprakasa, Paranjpe 2001). Olejek z amalaki zapobiega przedwczesnemu siwieniu. Uchodzi za skuteczny środek odmładzający i adaptogenny, który opóźnia procesy starzenia (vayahsthapana), zwiększa potencję, buduje odporność organizmu oraz przywraca równowagę zdrowotną (satmikarana). Stosowanie amalaki zalecane jest u osób o obniżonej odporności lub narażonych na uszkodzenia wątroby (np. wskutek radio- lub chemioterapii).
STOSOWANIE Z INNYMI ZIOŁAMI
l Haritaki, psyllium – zatwardzenie
l Shatavari, lukrecja – wrzody i stany zapalne układy żołądkowo-jelitowego
l Arjuna, bala, bibhitaki – choroby serca, arytmia
l Guggulu – hiperlipidemia
l Gurmar, kurkuma, neem, shilajit, czarny pieprz – cukrzyca
l Kutki, neem, guduchi – choroby wątroby
PRZECIWWSKAZANIA
Szczególną ostrożność powinny zachować osoby o wysokiej kapha i ama. W przypadku biegunek i czerwonki unikać wysokich dawek.
INTERAKCJE Z LEKAMI
Nie stwierdzono interakcji z lekami.
Sposób użycia: 0,5 do 1 łyżeczki dwa razy dziennie. W czasie przeziębienia po 1 łyżeczce co 2 godziny lub do nasycenia organizmu witaminą (objaw nasycenia to lekko rozluźniony stolec, pomaga u osób cierpiących na zaparcia). W trakcie przeziębienia wskazane jest dbać o dietę lekkostrawną, unikać nabiału i mięsa gdyż dodatkowo obciąża to organizm. Więcej o przeziębieniu znajdziesz TUTAJ
Energetyka
Smak (Rasa): Kwaśny, gorzki, ściągający. W dodatku ostry i słodki.
Energia (Virya): Chłodzenie
Jakość pokarmowa (Vipaka): słodka
Jakość (Guna): lekka, sucha
Tkanka (Dhatu): Wszystkie tkanki są dotknięte, zwłaszcza krew i mięśnie
Kanał (Sroty): krążenie, trawienie i eliminacja
Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.