
MASŁO KLAROWANE - GHEE 500g KTC

Opis
Boskie krowy z goshalla, czyli tradycyjnej farmy krów.
W tutejszej goshalli krowy żyją w symbiozie z człowiekiem. Są otwarte i towarzyskie. W tradycyjnej kulturze wedyjskiej krowy otaczano specjalnym szacunkiem, traktowano je jak matki. W aśramowej goshalli cielaków nie oddziela się więc od matek, matki nie są sztucznie zapładniane i wszystkie dożywają późnej starości (nie są zabijane). Na dodatek codziennie są masowane i słuchają dźwięków mantr... To wszystko sprawia, że ghee (dobrej jakości masło sklarowane) dostępne w aśramie można z pełną odpowiedzialnością nazwać... „płynnym złotem”
Masło klarowane to masło, które zawiera 99,8% tłuszczu z mleka krowiego. Od setek lat jest używany w kuchni indyjskiej.
Masło nie podnosi poziomu cholesterolu.
Całkowicie naturalne, pozbawione jakichkolwiek dodatków masło klarowane. Doskonałe do smażenia. Ma przyjemny, orzechowy aromat i delikatny smak.
Metodę klarowania masła wynaleziono tam ponad 4 tys. lat temu – Hindusi do dziś wierzą, że jest to „boski dar” i nazywają go „najdoskonalszym tłuszczem świata”.
Wytwarzane przez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie (klarowanie) pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie. Charakteryzuje je złocista barwa, lekko orzechowy aromat i delikatny posmak podkreślający walory potraw. Ma długi okres przydatności do spożycia i może być przechowywane w temperaturze pokojowej.
W kuchni hindusi używają go praktycznie do wszystkiego. Może być używane w zasadzie do przyrządzenia każdej potrawy wymagającej użycia tłuszczu. Masło klarowne jest idealne do smażenia w głębokim tłuszczu, gdyż nie pali się aż do osiągnięcia temperatury 250°C. Dzięki temu doskonale nadaje się do smażenia i frytowania. Masło takie jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw oraz tworzy ładną glazurę na potrawach.
Ma zapach prawdziwego masła.
Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza, co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie.
Masło krystalizuje się w temperaturze pokojowej.
W 100 gramach zawiera się 99,5 g tłuszczu , w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe do 29 procent i 4,6 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Reszta składa się z cholesterolu (278 mg), wody (100 mg), rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (witamina A 0,93 mg, witamina D 1,6 mikrogramów, witamina E 2,4 mg) i α-karoten (0,53 mg).
Zastosowanie:
- duszenie,
- pieczenie,
- dodatek do potraw,
- do zup,
- do kanapek
Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.