Producenci

MASŁO KLAROWANE - GHEE 500g KTC

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 33,00 zł 33.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Boskie krowy z goshalla, czyli tradycyjnej farmy krów. W tutejszej goshalli krowy żyją w symbiozie z człowiekiem. Są otwarte i towarzyskie. W tradycyjnej kulturze wedyjskiej krowy otaczano specjalnym szacunkiem, traktowano je jak matki. W aśramowej goshalli cielaków nie oddziela się więc od matek, matki nie są sztucznie zapładniane i wszystkie dożywają późnej starości (nie są zabijane). Na dodatek codziennie są masowane i słuchają dźwięków mantr... To wszystko sprawia, że ghee (dobrej jakości masło sklarowane) dostępne w aśramie można z pełną odpowiedzialnością nazwać... „płynnym złotem” 

 

 

 

Masło klarowane to masło, które zawiera 99,8% tłuszczu z mleka krowiego. Od setek lat jest używany w kuchni indyjskiej.

Masło nie podnosi poziomu cholesterolu.


Całkowicie naturalne, pozbawione jakichkolwiek dodatków masło klarowane. Doskonałe do smażenia. Ma przyjemny, orzechowy aromat i delikatny smak.

 Metodę klarowania masła wynaleziono tam ponad 4 tys. lat temu – Hindusi do dziś wierzą, że jest to „boski dar” i nazywają go „najdoskonalszym tłuszczem świata”.

 

 

 

Wytwarzane przez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie (klarowanie) pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie. Charakteryzuje je złocista barwa, lekko orzechowy aromat i delikatny posmak podkreślający walory potraw. Ma długi okres przydatności do spożycia i może być przechowywane w temperaturze pokojowej.

 

W kuchni hindusi używają go praktycznie do wszystkiego.Może być używane w zasadzie do przyrządzenia każdej potrawy wymagającej użycia tłuszczu. Masło klarowne jest idealne do smażenia w głębokim tłuszczu, gdyż nie pali się aż do osiągnięcia temperatury 250°C. Dzięki temu doskonale nadaje się do smażenia i frytowania. Masło takie jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw oraz tworzy ładną glazurę na potrawach.

 

Ma zapach prawdziwego masła.

 

Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza, co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie. 


Masło krystalizuje się w temperaturze pokojowej.


W 100 gramach zawiera się 99,5 g tłuszczu , w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe do 29 procent i 4,6 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Reszta składa się z cholesterolu (278 mg), wody (100 mg), rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (witamina A 0,93 mg, witamina D 1,6 mikrogramów, witamina E 2,4 mg) i α-karoten (0,53 mg).

 

Zastosowanie:

 

  • duszenie,

 

  •  pieczenie,

 

  •  dodatek do potraw,

 

  •  do zup,

 

  •  do kanapek

 

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl