Producenci

MASŁO KLAROWANE AYURWEDYJSKIE EKO- COSMOVEDA

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni

Opis

Boskie krowy z goshalla, czyli tradycyjnej farmy krów. W tutejszej goshalli krowy żyją w symbiozie z człowiekiem. Są otwarte i towarzyskie. W tradycyjnej kulturze wedyjskiej krowy otaczano specjalnym szacunkiem, traktowano je jak matki. W aśramowej goshalli cielaków nie oddziela się więc od matek, matki nie są sztucznie zapładniane i wszystkie dożywają późnej starości (nie są zabijane). Na dodatek codziennie są masowane i słuchają dźwięków mantr... To wszystko sprawia, że ghee (dobrej jakości masło sklarowane) dostępne w aśramie można z pełną odpowiedzialnością nazwać... „płynnym złotem” 

 

Masło klarowane to masło, które zawiera 99,8% tłuszczu z mleka krowiego. Od setek lat jest używany w kuchni indyjskiej.

Masło nie podnosi poziomu cholesterolu.


Całkowicie naturalne, pozbawione jakichkolwiek dodatków masło klarowane. Doskonałe do smażenia. Ma przyjemny, orzechowy aromat i delikatny smak.

 Metodę klarowania masła wynaleziono tam ponad 4 tys. lat temu – Hindusi do dziś wierzą, że jest to „boski dar” i nazywają go „najdoskonalszym tłuszczem świata”.

 

Wytwarzane przez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie (klarowanie) pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie. Charakteryzuje je złocista barwa, lekko orzechowy aromat i delikatny posmak podkreślający walory potraw. Ma długi okres przydatności do spożycia i może być przechowywane w temperaturze pokojowej.

 

W kuchni hindusi używają go praktycznie do wszystkiego.Może być używane w zasadzie do przyrządzenia każdej potrawy wymagającej użycia tłuszczu. Masło klarowne jest idealne do smażenia w głębokim tłuszczu, gdyż nie pali się aż do osiągnięcia temperatury 250°C. Dzięki temu doskonale nadaje się do smażenia i frytowania. Masło takie jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw oraz tworzy ładną glazurę na potrawach.

 

Ma zapach prawdziwego masła.

 

Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza, co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie. 


Masło krystalizuje się w temperaturze pokojowej.


W 100 gramach zawiera się 99,5 g tłuszczu , w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe do 29 procent i 4,6 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Reszta składa się z cholesterolu (278 mg), wody (100 mg), rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (witamina A 0,93 mg, witamina D 1,6 mikrogramów, witamina E 2,4 mg) i α-karoten (0,53 mg).

 

Zastosowanie:

 

  • duszenie,

 

  •  pieczenie,

 

  •  dodatek do potraw,

 

  •  do zup,

 

  •  do kanapek

      

Zastosowanie zdrowotne: Przy zatkanych zatokach można kilka kropli roztopionego ghee wlać do nosa. Kiedy szczypią oczy od komputera lub klimatyzacji można kilka kropli roztopionego ghee wlać do każdego oka. Tak przez kilka dni.

Masło nadaje się do smarowania pieczywa dla osób uczulonych na laktozę.

 

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

Opinie o produkcie (0)

Nowości
Promocje
 KATPHALA ZIOŁA -  UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
KATPHALA ZIOŁA - UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
23,00 zł 10,00 zł
szt.
GUDUCHI-ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE UKŁAD TRAWIENNY
GUDUCHI-ZIOŁA WSPOMAGAJĄCE UKŁAD TRAWIENNY
23,00 zł 21,00 zł
szt.
VARUNA-NERKI I DROGI MOCZOWE
VARUNA-NERKI I DROGI MOCZOWE
23,00 zł 20,00 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl