
KURKUMA - PRZYPRAWA

Opis
Kurkuma jest używana do potraw głównie dla dodania koloru oraz właściwości zdrowotnych.
Najczęściej stosowana do sosów, dań z ryżu, potraw curry oraz warzyw strączkowych ze względu na właściwości regulujące przemianę materii.
Kurkuma, jest bardzo popularnym ziołem. Często określana jako "królowa przypraw" , jej główne cechy to aromat pieprzu, ostry smak i złoty kolor. Ludzie z całego świata używają tego zioła podczas gotowania.
Zgodnie z Journal of American Chemical Society, kurkuma zawiera szeroki zakres przeciwutleniaczy, przeciwwirusowych, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwkarogennych, przeciw anagenowych i przeciwzapalnych właściwości.
Jest też naładowany wieloma zdrowymi składnikami odżywczymi, takimi jak białko, błonnik, niacyna, witamina C, witamina E, witamina K, potas, wapń, miedź, żelazo, magnez i cynk. Ze względu na wszystkie te czynniki, kurkuma jest często stosowana w leczeniu wielu różnych problemów zdrowotnych.
Smak cierpko-gorzko.
Tradycyjna receptura nazywana złote mleko - to naturalny antybiotyk.
Składniki:
-mleko
-masło ghe
-kurkuma
-goździki
-cynamon
100 g.