Producenci

KASZA JAGLANA - POLSKA

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 5 dni

Opis

 Kasza jaglana z Polski.

Według historii kasza jaglana to starożytny środek na zdrowie. O chlebie jaglanym przeczytamy w Biblii.Jest uznana za jedną z najzdrowszych kasz. Odśluzowuje organizm.

Nadaje się na obiad jak i na deser. Jest głównym składnikiem dać dla osób z nietolerancją laktozy bądź kazeiny. Można z niej zrobić pyszny budyń, sernik (bez sera) lub szarlotkę.

 

Kaszę jaglaną często gotuje się w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem – zyskuje wtedy delikatniejszy smak. Ugotowana na sypko, jest dodatkiem do duszonych mięs. Smakuje na słodko z owocami – nadaje się jako podstawa kisieli mlecznych i kleików. Wykorzystywana jest do wytrawnych i słodkich zapiekanek, budyniów, zagęszczania zup, potrawek i potraw typu ragoût (zob. bujta repa, czulent). Bywa także składnikiem farszy do pierogów i gołąbków. Grubo zmieloną dodaje się ją do ciasta na płaskie chlebki.

Gotowanie kaszy jaglanej:

Kaszę dobrze wypłucz na sicie. Można przelać wrzątkiem w celu uniknięcia wyczuwalnej goryczy.

W rondelku lub garnku roztop odrobinę masła klarowanego albo oleju kokosowego. Dodaj kaszę wypłukaną. Mieszaj dopóki ziarenka nie oblepią się tłuszczem. Zalej wodą w proporcji  2 do 1 i gotuj na małym ogniu często mieszając przez 20 minut. Można posolić i dodać pół łyżeczki kurkumy.

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl