Zupa dyniowa - krem. Równowaga-Ochrona.

0
Zupa dyniowa - krem. Równowaga-Ochrona.

Zupa z dyni na moim stole gości dosyć często. Dlaczego? Ponieważ jest szybka w

wykonaniu, łatwa, smaczna i zdrowa, a w ogóle to uwielbiam zupy.

 

Zupa krem z dyni jest na pewno oznaką jesieni. Ma piękny,

bursztynowy kolor. Kiedy dodamy do niej trochę przypraw, stanie

się bardziej rozgrzewająca. Jest świetną propozycją na obiad ale

sprawdzi się również wieczorem, jak przyjdą goście albo na

śniadanie. Teraz za pewne się zdziwisz ale od jakiegoś czasu

jedzenie zup na śniadanie to dla mnie nie żaden problem. Nauczyła

mnie tego ajurweda i mój syn, który po powrocie z Tajlandii

opowiadał, że tam nie ma takich wyraźnych różnic między daniami

jak jest u nas. W Polsce niektórzy nie wyobrażają sobie  jeść mięso

na śniadanie. Dla innych zupy to tylko obiad a w Tajlandii wszystkie

dania się mieszają. Bartosz często jadał tam na śniadania zupy

warzywne, świeżo ugotowane i dobrze przyprawione. Według

ajurwedy śniadanie powinno być lekkie więc zupa jak najbardziej do

tego pasuje. Oczywiście mówimy o zupach warzywnych a nie na

wywarach mięsnych. Ostatnio stałam się posiadaczką urządzenia

Perfect Mix (nie jest to reklama) i gotowanie zup stało się jeszcze

prostsze.

 

Wróćmy do zupy z dyni.

 

 

 

SKŁADNIKI :

 

- 1 albo dwie dynie Hokkaido (zależy jakie duże i na ile osób ma być

zupa)

- bulion warzywny (może być bio kostka)

- 2-3 ziemniaki (zawsze do zup typu krem dodaję ziemniaki aby

bardziej zagęścić)

- mleko kokosowe

- kawałek imbiru albo sproszkowany

- curry

-2 marchewki

- pół łyżeczki masła klarowanego

- sól, pieprz

- cynamon

- pikantna papryka

-opcjonalnie sok z pomarańczy (ja nie daję bo z synem jesteśmy

uczuleni na pomarańczę)

 

 

 

 

WYKONANIE:

 

1.Dynie przekrawam na pół albo jeszcze drobniej i piekę w

piekarniku ok. pół godziny.

2. Na patelni podsmażam cebulę i marchew startą lub drobno

pokrojoną.

3. Do garnka z wywarem dodaję pokrojoną dynię, cebulę, marchew

i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję 20 minut aż ziemniaki będą

miękkie.

4. Dodaję masło klarowane i przyprawy.

5. Zupę miksuję.

6. Wykładam do misek, polewam mleczkiem kokosowym i posypuję

podsmażonymi pestkami dyni.

 

 

 

Ostatnio mój drugi syn - Łukasz wcisnął sok z cytryny i mu bardziej

smakowała. Jak widać w tej zupie dozwolone są różne wariacje.

Każdy może sobie wypracować swój ulubiony przepis.

 

Smacznego.



Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

Komentarze do wpisu (0)

Tematyka

Sklep - Blog - Konsultacje dietetyczne.

"Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem"

Agnieszka Lewandowska. 

Jestem specjalistą od żywienia, naturopatą i instruktorką jogi.

Moim celem jest pomóc Tobie.

Autorka

Bransoletki

 
Dobre wiadomości
Jeśli zostawisz mi namiary to dam Ci znać o nowościach.
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
Blog kategorie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl