Wyjątkowe ciasto - torcik z czekoladą - na wyjątkową okazję.

0
Wyjątkowe ciasto - torcik z czekoladą - na wyjątkową okazję.

Zbliża się niedziela. Mam zaproszonych specjalnych gości na obiad. Przyjeżdża mój teść z żoną. Gość specjalny - bo u mnie każdy gość jest wyjątkowy i pragnę go również wyjątkowo ugościć.

Zastanawiam się co tu upichcić. Tata bardzo lubi ciasta. W tym momencie wpada mi w oko pewien wpis na instagramie, na profilu sanderka_18.

Na oko mi się spodobało ( ze zdjęcia) i już za chwilę wiem, że będę je właśnie robiła aby poczęstować rodzinę.

Po wrzuceniu do sieci mojego zdjęcia inni nabrali na nie ochoty i dostaję pytania o przepis.

To własnie teraz się z Wami podzielę przepisem. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym czegoś lekko nie pozmieniała.

 

Składniki:

SPÓD:

  • 9 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki kakao (u mnie karob )
  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • dwie łyżeczki cukru trzcinowego lub daktyle -6 szt.

Składniki dodajemy do miski i zagniatamy ciasto. Pieczemy 15 minut w 200" C.

 

PIERWSZA WARSTWA - JASNA:

  • 300 ml jogurtu naturalnego (u mnie kozi)
  • 1 duży banan lub 2 małe
  • 2 i 1/3 łyżki żelatyny
  • trochę wrzątku - ok.50 ml

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Trzeba energicznie mieszać. Należy odczekać aż ostygnie.

Jogurt wyłożyć do miski, wkroić banana, zmiksować.

Dodać przestudzoną żelatynę.

Masę wyłożyć na ostudzony spód.

 

DRUGA WARSTWA - CZEKOLADOWA

  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 i 1/3 łyżki żelatyny
  • trochę wrzątku
  • cukier trzcinowy lub kokosowy (ilość według własnego uznania)

Postąpić analogicznie do warstwy pierwszej. Wyłożyć na warstwę drugą. Wstawić do lodówki.

 

POLEWA:

Czekoladę łamiemy do kubka lub salaterki, którą  wkładamy do rondelka z wodą. Stawiamy to na małym ogniu (w gorącej kąpieli). Dodajemy olej. Mieszamy aż wszystko się rozpuści. Na końcu dodajemy śmietanę lub mleko.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i polewamy czekoladą. Na wierzchu układamy orzechy.

Jak czekolada ostygnie to ciasto wkładamy do lodówki.

 

Moja rada:

Ja spód piekłam we foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy spód przestygł to wyjęłam go z foremki, foremkę wyłożyłam folią spożywczą (oddychającą) i położyłam ciasto (spód) z powrotem na dno foremki.. To pozwoliło mi łatwiej wyjąć ciasto z foremki. Ja zamieniłam papier na folię z tego powodu aby papier nie nasiąknął warstwą jogurtu zanim zastygnie.

Ciasto wyglądało imponująco - było bardzo eleganckie. Smakowało nie gorzej jak wyglądało.

U mnie zawsze jest problem ze słodkością, jedni wolą mniej słodkie (ja) a inni bardziej słodkie (dzieci).

Mam nadzieję, że jak uda Ci się zrobić to ciasto to nie zapomnisz mi o tym powiedzieć. :) Bardzo Ciebie o to proszę. Czekam na Twoją opinię.

 

Smacznego.

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Tematyka

Sklep - Blog - Konsultacje dietetyczne.

"Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem"

Agnieszka Lewandowska. 

Jestem specjalistą od żywienia, naturopatą i instruktorką jogi.

Moim celem jest pomóc Tobie.

Autorka

Bransoletki

 
Dobre wiadomości
Jeśli zostawisz mi namiary to dam Ci znać o nowościach.
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
Blog kategorie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl