Szybki i smaczny obiad czyli kotlety wegatariańskie - warzywne z kaszą

0
Kotlety wegatariańskie - warzywne z kaszą

Kotlety warzywne zaczynają być coraz bardziej popularne. Są proste w wykonaniu i prawie zawsze mamy składniki do ich wykonania w domu.

 

Kotlety warzywne kupiły nawet mojego syna, który uchodził w naszym domu za osobę najbardziej mięsożerną. Jego ulubionym kiedyś kotletem był dewolaj. Największy szok przeżyłam kiedy wróciliśmy z proszonego obiadu w restauracji a mój syn powiedział, że te moje kotlety były lepsze niż dewolaje w restauracji. To był dla mnie największy zaszczyt.

Na początku robiłam w domu te kotlety z dodatkiem mięsa mielonego, tak pół na pół. Mąż jak wszedł do kuchni i zastał mnie przy robieniu tych kotletów to powiedział, że jak syn mnie nakryje na tym, że dodaję kaszę jaglaną do kotletów mielonych to na pewno obiadu nie ruszy. Żeby zamarkować smak kaszy jaglanej w kotletach postanowiłam dodać trochę cukinii i marchewki.

Mój chytry plan się udał a syn zjadł obiad z największą przyjemnością. I następnym razem mięsa mielonego było już mniej a więcej warzyw. W taki oto sposób powoli przeszłam w domu na obiady warzywne. Często od ludzi słyszę, że moje propozycje dań bardzo im smakują ale u  nich w domu to nikt nie ruszy. Ja, po swoim doświadczeniu jestem pewna, że nie tylko zjedzą, ale poproszą o więcej.

  Osobiście uważam, że niesamowity smak tych kotletów zawdzięczam również przyprawom, które dodaję. jestem zakochana w kuchni azjatyckiej oraz indyjskiej dlatego często używam tych przypraw do gotowania. Takie przyprawy możecie nabyć na przykład u mnie w sklepie.

 

Druga, inna historia z kotlecikami była z moim mężem. Kiedyś spakowałam mu parę kotletów warzywnych do pracy. Mąż wrócił lekko wzburzony z pracy i zapytał: Co to było, co mi dzisiaj dałaś do jedzenia do pracy? Wszystko mi w pracy zeżarli. 

To jest właśnie najlepsza reklama.

 

Kotlety można smażyć na patelni na dobrym tłuszczu lub zrobić e piekarniku.

 

A teraz już konkrety.

 

Składniki:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej (czasami używam płatków jaglanych)
  • mała cukinia
  • dwie marchewki
  • 2 jajka
  • cebula
  • czosnek
  • przyprawy:  sól, pieprz, papryka wędzona (nadaje aromat wędzonki, wspaniały w potrawach bez mięsa), chilli, curry, kumin,imbir mielony, tymianek
  • bułka tarta

 

Wykonanie:

 

1. Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem a później ugotuj w lekko osolonej wodzie 1:2 przez 20 minut.

2. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

3. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podduś na patelni, na maśle klarowanym albo innym tłuszczu.

4. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Wbij jajka.Ponownie wymieszaj.

 

 

 

 

5. Podgrzej piekarnik do 200 stopni.

6. Uformuj dowolne kształty kotletów i połóż na blasze wyłożonej papierem.

Można dodać do farszu paprykę lub kukurydzę. To nada bardziej słodkiego smaku.

 

7. Piecz w piekarniku około 30 minut.

 

 

 

 To jest wersja z ciecierzycą. Smażone na patelni.

 

 

Wersja z ciecierzycą, surówką z buraków i szpinakiem.

 

Smacznego

 

 

Kotlety można również usmażyć na patelni po wcześniejszym obtoczeniu w bułce tartej.

W takiej wersji proponuję do środka kotletów dodać trochę bułki tartej..

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem

Komentarze do wpisu (0)

Tematyka

Sklep - Blog - Konsultacje dietetyczne.

"Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem"

Agnieszka Lewandowska. 

Jestem specjalistą od żywienia, naturopatą i instruktorką jogi.

Moim celem jest pomóc Tobie.

Autorka

Bransoletki

 
Dobre wiadomości
Jeśli zostawisz mi namiary to dam Ci znać o nowościach.
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Blog kategorie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl