
Szparagi raczą nas swoimi cennymi właściwościami dość
krótko, ale może to i dobrze.
Gdyby było inaczej może nie docenili byśmy ich zalet.
Szparagi są znane z tego, że są smaczne i lekkostrawne.
W sprzedaży mamy dwa rodzaje szparagów, białe i zielone. Różne kolory wynikają z różnej uprawy szparagów. Dalej są to te same szparagi tylko zielone wyrastają na powierzchnię gruntu a białe pozostają przysypane ziemią.
Szparag lekarski jest uważany za afrodyzjak. Działa moczopędnie. Ma wiele witamin, soli mineralnych oraz przeciwutleniaczy.
Szparagi były znane już w średniowieczu przez Rzymian, Egipcjan i Greków. Wierzono, że ze względu na podobieństwo szparagów do prącia, po jego specjalnym ugotowaniu, warzywo dawało mężczyźnie pewność i ciągłą gotowość seksualną.
W dzisiejszych czasach szparagi są popularne w całej Europie.
Można zrobić z nich sałatkę, pyszną zupę lub podać jako dodatek do mięs i ryb.
Pamiętaj:
Białe pędy szparagów wymagają obrania. Zielone nie.
Przygotowanie:
Odciąć albo odłamać końcówkę szparagów. Gotuje się w osolonej wodzie z dodatkiem masła i soku z cytryny ok 10-15 min. Cytrynę dodajemy tylko do białych szparagów gdyż zielone sok z cytryny zabarwi na szaro.
Do szparagów pasują różne sosy jak holenderski, winegret, beszamel.
Ja uwielbiam z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniaczkami.
Szparagi można zapiekać na grillu albo polać bułką tartą.
Wybór jest duży. Zachęcam do próbowania :)
Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.