Rozgrzewająca kawa jesienno-zimowa.

0
Rozgrzewająca kawa jesienno-zimowa.

Lato się skończyło ale cieszę się, że idzie czas, kiedy będę mogła i miała więcej czasu aby zasiąść w fotelu pod kocem, z kawą i książką.

Jest to magiczny czas. W domu mieni się blask świec, kot leży przytulony do mnie i mruczy i można trochę zwolnić.

Jesienią i zimą można więcej czasu poświęcić na rzeczy, na które latem nie było czasu, jak np. porządki w garderobie czy zaopatrzenie spiżarni oraz gotowanie pysznych, rozgrzewających i czasem trochę bardziej tłustych potraw. Tak robiły nasze babki a one na pewno wiedziały co jest dobre.

 

Rozgrzewająca kawa jesienno-zimowa.

 

Teraz jest właśnie ten czas kiedy robię kawę według pięciu przemian. Zasada ta pochodzi z kultury chińskiej ale jest bardzo zbliżona do zasady ajurwedy a jak wiemy zasady zdrowego odżywiania ajurweda wymyśliła jako pierwsza na świecie. Każda następna, czy chińska czy egipska wzorowała się na niej. Ajurweda wyróżnia sześć smaków: słodki (węglowodany, aminokwasy, tłuszcze), kwaśny,słony, ostry,gorzki, cierpki (garbniki). Zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie smaki wtedy możemy mówić o równowadze.Zebrane w umiarkowanych ilościach i w odpowiednich proporcjach w jednym posiłku smaki powodują prawidłową pracę narządów trawiennych, wspomagają organizm i zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie.Ajurweda uważa, że wszystkie sześć smaków jest potrzebnych każdemu. 

I taka jest ta kawa. Pierwszy raz przeczytałam o niej trzy lata temu na blogu Agnieszki Maciąg.Od razu ją pokochałam. Kiedy zaczęłam ją robić moim gościom w biurze, szybko rozeszła się wieść, że u Agnieszki można się napić pysznej, orginalnej i aromatycznej kawy.

 

Przygotuj składniki:

 

- dobra woda (kiedyś czytałam porady baristy, że do kawy ogromne znaczenie ma woda jaką użyjemy)

- kawa mielona 100% arabika - 2 łyżki

-cynamon mielony

-2,3 goździki całe

-kawałek pokrojonego imbiru (może być starty albo przyprawa imbir)

-2 krople cytryny

-u Agnieszki był jasny miód bo ta kawa dobrze jak by była troszkę osłodzona. Mnie lekarz ajurwedy powiedział, że miód na ciepło jest toksyczny więc słodzę cukrem trzcinowym, można ksylitolem albo cukrem kokosowym.

 

Wykonanie 1.

Naszykuj rondelek.Wkrój kawałek imbiru, zetrzyj albo wsyp przyprawę, według uznania. Czym więcej tym będzie ostrzejsza. Dodaj goździki, cynamon i 300 ml gotowanej wody. Woda powinna lekko wrzeć. Pogotuj ok 4 minuty. Dodaj 2 łyżki kawy mielonej.Gotuj ok. 2 minuty. Odstaw. Dodaj 2 krople cytryny i łyżeczkę cukru. Przecedź do filiżanek.

 

Wykonanie 2.

Ekspress do kawy. Nastaw ekspress, wsyp kawę, wlej wodę. Do filiżanki wkrój imbir, dodaj goździki, cynamon, cukier, cytrynę (może być bez). Podstaw filiżankę pod ekspress i czekaj na pysznę kawę.

 

Mnie ta kawa towarzyszy przez okres jesienno-zimowy. Jest wspaniała.

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

Komentarze do wpisu (0)

Tematyka

Sklep - Blog - Konsultacje dietetyczne.

"Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem"

Agnieszka Lewandowska. 

Jestem specjalistą od żywienia, naturopatą i instruktorką jogi.

Moim celem jest pomóc Tobie.

Autorka

Bransoletki

 
Dobre wiadomości
Jeśli zostawisz mi namiary to dam Ci znać o nowościach.
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Blog kategorie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl