
Nie wiem jak ty ale ja lubię mieć w zamrażalce piersi z kurczaka lub indyka.
Mam wtedy zapas produktów na obiady. Dzięki temu możemy wyczarować
parę pomysłów z jednego rodzaju mięsa.
Indyk ma mięso podobne do kurczaka, różni się tym, że prawdopodobnie nie posiada w sobie antybiotyków, w przeciwieństwie do kurczaka. Zresztą kurczaka staram się wybierać z oznaczeniem: bez antybiotyków.
Chciałam podzielić się trzema pomysłami na obiad. Jest prosty, w miarę szybki i bardzo smaczny.
Większość produktów zapewne masz w swoim domu. Ja lubię zawsze mieć -> jajka, ->passatę pomidorową i ->suszone grzyby.
Pierś z indyka jak kotlet schabowy.
- pierś z indyka,
- panierka (mąka, bułka tarta, jajko ) (mąka jaglana gruboziarnista, jajko)
- olej do smażenia
- przyprawy (ulubione) - zwykle przyjęło się by przyprawić solą i pieprzem , aj jednak lubię coś więcej, na pewno dodam imbir i tymianek, a może i szczyptę chilli.
Pierś z indyka położyć na desce, przekroić na cieńsze kawałki, jeśli jest potrzeba to ubić trochę tłuczkiem. Przyprawić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz (olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec gęsi).
Kotlety obtoczyć: mąka, jajko, bułka.
Kotlety kłaść na patelnię, na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obydwu stron.
Pierś z indyka w sosie grzybowym.
- pierś z indyka
- cebula
- suszone grzyby (garść, półtorej) na 2 osoby
- sos sojowy grzybowy (nie musi być)
- przeprawy (sól, pieprz, tymianek, kurkuma, ostra papryka, imbir, czosnek)
- olej do smażenia
- mąka ziemniaczana
- mleko kokosowe
- natka pietruszki
Suszone grzyby namoczyć na min. 2 godziny. Pogotować min. godzinę. Ostudzić. Pokroić grzyby drobniej.
Pierś z indyka pokroić w kostkę.
Na patelni podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodać kostki piersi indyka. Ja podlałam to sosem sojowym - grzybowym. Dodać trochę wody i poddusić.
Kiedy pierś jest miękka dodać grzyby razem z wodą. Chwilę razem poddusić.
Na koniec w szklance rozmieszać łyżkę mąki ziemniaczanej i dodać ją na patelnię, cały czas energicznie mieszając by się nie zrobiły grudki. To nam zagęści sos. Na koniec przyda się przełamanie odrobiną słodyczy. Dodajemy 3-5 łyżek mleka kokosowego (zależy czy wolimy sos bardziej biały czy grzybowy).
Podajemy do ziemniaków lub klusek. Na talerzu dobrze jest posypać natka pietruszki.
Pierś z indyka duszona w sosie pomidorowym.
To jeden z moich ulubionych przepisów z mięsem z indyka. W piersi z indyka, podobnie jak piersi z kurczaka, znajdziesz niewiele węglowodanów, tłuszczu i kalorii, a jednocześnie dużo białka, dzięki czemu to świetny składnik diet odchudzających i nie tylko. Nasyci Cię, bez dostarczania Twojemu ciału ogromnych ilości kalorii a do tego jest to bardzo smaczne danie.
W tym fit daniu znajdziesz interesujące połączenie przypraw takich jak imbir, cynamon, kurkuma, czarny pieprz, czerwona papryka i kolendra. Aby złagodzić nieco sos pomidorowy, dodaj do niego jogurt o co najmniej 3% zawartości tłuszczu lub mleko kokosowe, inaczej może tworzyć grudki. Możesz także dodać do mięsa nieco tartego sera, na przykład mozzarelli.
Polecam podawanie tego dania z indyka z ryżem, komosą ryżową, kaszą bulgur lub kuskusem. Jeśli zależy Ci na małej ilości węglowodanów w całym daniu, możesz też przygotować „ryż” z kalafiora, który świetnie komponuje się z tym przepisem.
Składniki
- 500g piersi z indyka (lub piersi z kurczaka)
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soli morskiej
- szczypta cynamonu
- sok z ½ cytryny
- 170g jogurtu naturalnego lub mleka kokosowego
- 100g tartego sera (do wyboru)
Pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na maśle, aż się zrumieni.
Dodaj pokrojone kawałki piersi z indyka, przyprawy i sól.
Przykryj garnek i duś (dodając trochę wody) mięso przez około 20 minut na średnim ogniu, sprawdzając co jakiś czas, czy się nie przypala.
Po około 20 minutach wlej do garnka przecier pomidorowy z wyciśniętym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny, dokładnie zamieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut.
Jeśli jest taka potrzeba, dodaj wody.
Następnie dodaj tarty ser, pozwól mu się rozpuścić i zdejmij garnek z ognia.
Na koniec dodaj jogurt lub kwaśną śmietanę. Podawaj z ryżem, kaszą bulgur, kuskusem lub komosą ryżową.
Smacznego
Mam nadzieję, że spodobały Ci się moje pomysły na obiad. Jeśli tak to daj mi znać koniecznie. Czekam na wiadomość od Ciebie.
"Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem"