Kitchari czyli wiosenne oczyszczanie fasolką Mung Dal

0
Kitchari czyli wiosenne oczyszczanie fasolką Mung Dal

KITCHARI jest ajurwedyjską propozycją na zdrowy posiłek składający się tylko z dwóch

produktów: ryżu basmati i fasolki mung dal.

 

Przepisów na to proste danie jest tyle ile kucharzy. Każdy robi swoją wersję.

 

Kitchari pochodzi z kontynentu azjatyckiego i ma referencje sięgające tysięcy lat.

Umiejętne wykorzystanie przypraw może mieć działanie równoważące trzy doshe.

To danie jednogarnkowe jest bardzo popularne dlatego, że jest łatwe w przygotowaniu a

dodatkowo ma wiele zalet.

 

Kitchari doskonale nadaje się na wiosnę do detoksykacji. Zawdzięcza to fasolce mung

dal.

 

Dzięki temu, że zawiera spore ilości białka i wdzięcznie poddaje się różnym kulinarnym

zastosowaniom, szczególnie ceniona jest przez wegetarian i wegan.

Fasola mung bardzo dobrze odżywia organizm, dostarcza łatwo przyswajalne białko, a

przy okazji jest produktem dietetycznym i niepodnoszącym poziomu cukru we krwi.

Dlatego może być polecana osobom na diecie oraz diabetykom.

Dzięki dużej zawartości błonnika pomaga oczyścić organizm, zmniejsza wchłanianie

cholesterolu i trójglicerydów we krwi . Ponadto reguluje wypróżnienia i zmniejsza

ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.

Fasola mung, podobnie jak większość roślin strączkowych, zawiera duże ilości

fitoestrogenów i dzięki temu może być wykorzystywana w zmniejszaniu

dolegliwości związanych z menopauzą. Jej regularne spożywanie chroni też przed

wystąpieniem osteoporozy.

 

Fasola mung polecana jest też osobom żyjącym w dużym stresie,ponieważ

pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, dostarczając duże ilości

witamin z grupy B oraz magnez.Warto spożywać ją planując ciąże, ponieważ

znajduje się w niej także bardzo dużo kwasu foliowego.


 

Podaję dwie wersje na zrobienie kitchari.

 

SKŁADNIKI:

Kitchari

 

  • 1/2 szklanki ryżu basmati, 
  • 1 szklanka mung dal,
  • 6 filiżanek (w przybliżeniu) wody, 
  • 1/2 do 1 cm korzenia imbiru, posiekany lub tarty,(może być w proszku) 
  • Trochę soli mineralnej (1/4 łyżeczki lub więcej), HIMALAJSKA
  • 2 łyżeczki masła klarowanego ghee, 
  • 1/2 łyżeczki. proszek kolendry, 
  • 1/2 łyżeczki. kminek w proszku, 
  • 1/2 łyżeczki. całe nasiona kminku, 
  • 1/2 łyżeczki. nasiona gorczycy, 
  • 1/2 łyżeczki. proszek kurkumy, 
  • Garść świeżych liści kolendry ,
  • 1 i 1/2 szklanki różnych warzyw (opcjonalnie), 
PRZYGOTOWANIE:

Ostrożnie przepłucz ryż i dal. Wypłucz osobno w co najmniej 2 zmianach wody. 

Dodaj 6 szklanek wody do ryżu i dal i gotuj pod przykryciem, aż stanie się miękki, około

20 minut. 

Gdy to się gotuje, przygotuj wszystkie warzywa, które pasują do twojej

konstytucji.Pokrój je na małe kawałki. Dodaj warzywa do ugotowanego ryżu i mieszanki

dal i gotuj 10 minut dłużej.

W oddzielnym rondlu, podsmażyć nasiona na maśle ghee aż zaczną

podskakiwać. Następnie dodaj pozostałe przyprawy. Wymieszaj razem, aby uwolnić

smaki. Wymieszaj smażone przyprawy w gotującej się potrawie dal, ryżu i mieszance

warzywnej. Dodaj sól mineralną i posiekaną świeżą kolendrę i podawaj.


 

 Druga wersja Kitchari: 

 

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli mung (ostatecznie może być ciecierzyca)
  • 3/4 szklanki ryżu basmati
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 5 liści curry
  • 2 łyżeczki imbiru (starty lub w proszku)
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • koper włoski
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 8 szklanek wody

 

Wykonanie:

Podobnie jak wyżej. 

Fasolkę mung dobrze jest namoczyć na noc.

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

 

Komentarze do wpisu (0)

Tematyka

Sklep - Blog - Konsultacje dietetyczne.

"Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem"

Agnieszka Lewandowska. 

Jestem specjalistą od żywienia, naturopatą i instruktorką jogi.

Moim celem jest pomóc Tobie.

Autorka

Bransoletki

 
Dobre wiadomości
Jeśli zostawisz mi namiary to dam Ci znać o nowościach.
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Blog kategorie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl