Jak zrobić proste ciasto z ryżu po włosku

0
Ciasto z ryżu po włosku

Propozycja takiego ciasta przyszła mi do głowy, kiedy po prostu ugotowało mi się za dużo ryżu :). Pomyślałam, że szkoda by go było więc zaczęłam szukać w necie propozycji, co też ja mogłabym z niego zrobić. Byliśmy akurat na wakacjach i reszta mojej grupy pojechała sobie w ten dzień na wycieczkę rowerową. Ja zostałam w domu i upiekłam takie ciasto, które wszyscy chętnie zjedli po powrocie z wycieczki. Było zaskoczenie.

Szukając w necie przepisów dowiedziałam się, że  to włoskie ciasto ryżowe, a właściwie mleczny pudding ryżowy wywodzi się z Toskanii, skąd rozprzestrzeniło się na całe Włochy. Jego składniki były często zmieniane lub zastępowane lokalnymi i w ten sposób powstały różne regionalne odmiany. Moje ciasto ryżowe również będzie lekko zmodyfikowane.

I jak to u mnie bywa, z podaniem ilości składników mam pewien problem, dlatego, że sporo rzeczy robię po prostu na oko ale postaram się jakoś stworzyć listę zakupów.

 

Składniki :

  • 200 g ryżu
  • 0,5 l mleka (u mnie roślinne, uwielbiam mleko kokosowe dobrej jakości)
  • 140 g cukru trzcinowego lub innego słodzika
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2-3 jajka
  • jakieś owoce (nie muszą być, ja ułożyłam na wierzchu brzoskwinie)
  • rodzynki (jeśli lubisz)
  • wiórki kokosowe (nie muszą być, jak lubisz)
  • szczypta soli

 

Spód:

Można to ciasto śmiało zrobić bez spodu, ja jednak troszkę tak zakombinowałam :) Jeżeli nie robisz spodu to możesz wysypać spód tortownicy bułką tartą lub cukrem trzcinowym.

Ja zrobiłam spód ze składników, które akurat miałam dostępne, czyli:

  • 150 g daktyli
  • 100 g orzechów
  • 1 łyżka kakao ( u mnie karob)
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych

 

Wykonanie :

1. Ugotować ryż. Na początku powinno się ryż dobrze wypłukać. Następnie zalewamy ryż wodą (dwa razy więcej wody niż ryżu), dodajemy 1/2 łyżeczki masła klarowanego i szczyptę soli. Gotujemy do miękkości, ryż basmati wystarczy ugotować 10 minut.

Drugi sposób jest taki, że ryż gotujemy od razu w mleku. Jeżeli mleka wyjdzie mniej niż ryżu razy dwa, to dolewamy wody.

Ryż basmati się nie miesza. Po ugotowaniu dobrze jest zostawić jeszcze na trochę pod przykryciem aby ryż wchłonął cały płyn. Nasze babcie wkładały ryż pod pierzynę.

 

2. Ostudzony ryż przekładamy do miski, dodajemy szczyptę cynamonu i wanilii (nie musi być), cukier i lekko blednujemy z dodatkiem masła klarowanego.

 

3. Do rozbełtanego ryżu dodajemy żółtka, trochę soku z cytryny, namoczone (we wodzie lub rumie) rodzynki.

 

4. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z masą ciasta.

 

 

 

5. Składniki na spód ciasta blendujemy i układamy na dnie tortownicy.

 

 

6. Wlewamy ciasto na ten ułożony spód ciasta.

7. Na wierzchu układamy owoce (może być bez owoców).

 

 

8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na 180 stopni.

 

 

Smacznego

 

Extra masło klarowane KUPISZ TUTAJ

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem

 

Komentarze do wpisu (0)

Tematyka

Sklep - Blog - Konsultacje dietetyczne.

"Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem"

Agnieszka Lewandowska. 

Jestem specjalistą od żywienia, naturopatą i instruktorką jogi.

Moim celem jest pomóc Tobie.

Autorka

Bransoletki

 
Dobre wiadomości
Jeśli zostawisz mi namiary to dam Ci znać o nowościach.
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Blog kategorie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl