Jak samemu zrobić masło klarowane w Termomixie i Perfect Mix

0
Jak zrobić masło klarowane w Termomixie i Perfect Mix

Masło klarowane to żółta substancja, powstała z czystego masła dobrej jakości

(min.82 % ).

 

Masło ghee jest znane i stosowane w ajurwedzie przez tysiące lat.

Właściwości tego masła są nieocenione.

 

Jest to czyste masło powstałe w procesie klarowania.W procesie tym usuwane są

najtrudniejsze do strawienia części masła takie jak laktoza i kazeina. Z tego właśnie

powodu jest to masło polecane osobom z nietolerancją tych białek.

 

Zalety masła klarowanego:

  • zapewnia łatwość poruszania się oraz transportu składników odżywczych
  • organizm wykorzystuje ghe do odżywiania kości i stawów
  • ułatwia ruchy toksyn (ama) w organizmie
  • masło jest idealne do smażenia, nie pali się, ma temperaturę dymienia ok, 100 stopni
  • długa przydatność do spożycia
  • nie ma potrzeby trzymania w lodówce
  • bezpieczne da alergików
  • poprawia pamięć
  • ułatwia trawienie
  • mieszanki ziołowe lepiej się przyswajają gdy się podaje w maśle
  • zmniejsza objawy łuszczycy
  • może być pomocne w odchudzaniu
  • nawilża oczy (wlać kropelkę rozpuszczonego masła do oczu)
  • nawilża zatoki (wlać kropelkę do nozdrzy)

 

Zrobienie takiego masła jest banalnie proste. Jak go zrobić zatem samemu w domu?

 

Przedstawię wersję zrobienia sobie masła w znanym Termomixie. Ja osobiście posiadam polską i dużo tańszą jego wersję - Perfect Mix.

 

Do dzieła:

 

Ja podaję przepis na 0,5 litra masa.

Bierzemy 3 kostki dobrego masła. Ja mam znajomą Panią na rynku, która sama robi mi masło z mleka prosto od krowy. Wykonuję tylko do tej Pani telefon i zamawiam.

 

Kroimy masło w kostkę i wrzucamy do garnka.

 

 

 

 

 

 

 

Ustawiamy 7 minut, temperaturę 70 stopni i obroty 1. Roztapiamy masło.

 

 

 

Kiedy masło już się roztopi, ustawiamy 30 minut, temperaturę 100 stopni i obroty 1.

Następuje klarowanie masła.

 

 

Po ukończeniu klarowania wyłączamy urządzenie i chwilę czekamy jak lekko 

przestygnie.

 

 

 

Na słoik nakładamy gazę i delikatnie przecedzamy masło.

 

Resztę pozostałości można przelać do osobnego naczynia i wykorzystać (jeśli ktoś nie

jest alergikiem) do jajecznicy lub zupy.

 

 

 

 

 

Odstawiamy słoik do przestygnięcia. Gotowe.

 

Jeśli nie masz czasu samemu zrobić masło klarowane to w tym sklepie kupisz bardzo dobrej jakości:

Masło klarowane

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

 

Komentarze do wpisu (0)

Tematyka

Sklep - Blog - Konsultacje dietetyczne.

"Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem"

Agnieszka Lewandowska. 

Jestem specjalistą od żywienia, naturopatą i instruktorką jogi.

Moim celem jest pomóc Tobie.

Autorka

Bransoletki

 
Dobre wiadomości
Jeśli zostawisz mi namiary to dam Ci znać o nowościach.
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Blog kategorie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl