Jak samemu zrobić masło klarowane w Termomixie i Perfect Mix

0
Jak zrobić masło klarowane w Termomixie i Perfect Mix

Masło klarowane to żółta substancja, powstała z czystego masła dobrej jakości

(min.82 % ).

 

Masło ghee jest znane i stosowane w ajurwedzie przez tysiące lat.

Właściwości tego masła są nieocenione.

 

Jest to czyste masło powstałe w procesie klarowania.W procesie tym usuwane są

najtrudniejsze do strawienia części masła takie jak laktoza i kazeina. Z tego właśnie

powodu jest to masło polecane osobom z nietolerancją tych białek.

 

Zalety masła klarowanego:

  • zapewnia łatwość poruszania się oraz transportu składników odżywczych
  • organizm wykorzystuje ghe do odżywiania kości i stawów
  • ułatwia ruchy toksyn (ama) w organizmie
  • masło jest idealne do smażenia, nie pali się, ma temperaturę dymienia ok, 100 stopni
  • długa przydatność do spożycia
  • nie ma potrzeby trzymania w lodówce
  • bezpieczne da alergików
  • poprawia pamięć
  • ułatwia trawienie
  • mieszanki ziołowe lepiej się przyswajają gdy się podaje w maśle
  • zmniejsza objawy łuszczycy
  • może być pomocne w odchudzaniu
  • nawilża oczy (wlać kropelkę rozpuszczonego masła do oczu)
  • nawilża zatoki (wlać kropelkę do nozdrzy)

 

Zrobienie takiego masła jest banalnie proste. Jak go zrobić zatem samemu w domu?

 

Przedstawię wersję zrobienia sobie masła w znanym Termomixie. Ja osobiście posiadam polską i dużo tańszą jego wersję - Perfect Mix.

 

Do dzieła:

 

Ja podaję przepis na 0,5 litra masa.

Bierzemy 3 kostki dobrego masła. Ja mam znajomą Panią na rynku, która sama robi mi masło z mleka prosto od krowy. Wykonuję tylko do tej Pani telefon i zamawiam.

 

Kroimy masło w kostkę i wrzucamy do garnka.

 

 

 

 

 

 

 

Ustawiamy 7 minut, temperaturę 70 stopni i obroty 1. Roztapiamy masło.

 

 

 

Kiedy masło już się roztopi, ustawiamy 30 minut, temperaturę 100 stopni i obroty 1.

Następuje klarowanie masła.

 

 

Po ukończeniu klarowania wyłączamy urządzenie i chwilę czekamy jak lekko 

przestygnie.

 

 

 

Na słoik nakładamy gazę i delikatnie przecedzamy masło.

 

Resztę pozostałości można przelać do osobnego naczynia i wykorzystać (jeśli ktoś nie

jest alergikiem) do jajecznicy lub zupy.

 

 

 

 

 

Odstawiamy słoik do przestygnięcia. Gotowe.

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

 

Komentarze do wpisu (0)

Tematyka

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem. Agnieszka Lewandowska. Przeszłam długą drogę od choroby do równowagi. Wiedzą, którą zdobyłam pragnę się dzielić. Jestem naturopatą i instruktorką jogi. Uświadamiam, wspieram, informuję. Zajmuję się Ajurwedą.

Autorka

Bransoletki

 
Dobre wiadomości
Jeśli zostawisz mi namiary to dam Ci znać o nowościach.
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Blog kategorie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl