Gofry bezglutenowe z piekarnika.

0
Gofry bezglutenowe z piekarnika.

Od dawna chodziły za mną gofry - smak dzieciństwa. Z racji tego, że nie mogę jeść glutenu to nie mogłam zaspokoić tej zachcianki w najbliższej cukierni czy lodziarni. Brak w domu gofrownicy też był pewną przeszkodą. Czy Ty też już nie masz miejsca w kuchni na te różne roboty? No właśnie. Aż tu kiedyś jestem sobie w Netto i patrzę - foremki silikonowe do gofrów z piekarnika. Kupiłam i postanowiłam przetestować. Za parę dni już mogłam się cieszyć smacznym śniadaniem węglowodanowym z dżemem własnej roboty. Wyszły całkiem niezłe.

 

gofry bezglutenowe z piekarnika.

 

 

  Składniki :

  • 200 gram mąki bezglutenowej (ja dałam firmy Schar)
  • 100 gram mąki ryżowej
  • 100 gram mąki ziemniaczanej
  • 350 ml.mleka kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 5 łyżek oleju kokosowego lub masła ghe
  • 40 gram ksylitolu lub 85 gram brązowego cukru (można dać miód)
  • 3 jajka
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • konfitura - owoce

 

Gofry z piekarnika.

 

Gofry - wykonanie:

---------------

Suche składniki mieszamy z olejem i mlekiem. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do suchych składników. Mieszamy. Białka ubijamy ze solą. Delikatnie mieszając dodajemy do ciasta. Ciasto wylewamy na foremkę lekko posmarowaną jakimś tłuszczem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni.Pieczemy ok. 18-20 minut.

 

 

 

Smacznego.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Tematyka

Sklep - Blog - Konsultacje dietetyczne.

"Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem"

Agnieszka Lewandowska. 

Jestem specjalistą od żywienia, naturopatą i instruktorką jogi.

Moim celem jest pomóc Tobie.

Autorka

Bransoletki

 
Dobre wiadomości
Jeśli zostawisz mi namiary to dam Ci znać o nowościach.
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Blog kategorie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl