Cukinia faszerowana przepis Równowaga-Ochrona

0
Cukinia faszerowana przepis Równowaga-Ochrona

Smaczna cukinia trochę w innej wersji. Doskonała na obiad czy na kolację. 

 

Cukinia jest wspaniałym warzywem. Można z niej przyrządzać różne dania na ciepło i na zimno. Dzisiaj pokazuję sposób na ciepło. Podam dwie wersje: z mięsem mielonym oraz fit.

 

Dla mnie to danie jest strzałem w dziesiątkę. Smakowało całej rodzince. Warto zrobić te cukinie aby zrobić rozkosz dla podniebienia.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Cukinia z mięsem mielonym.

 

Czas przygotowania 60 min.

 

 

Składniki na 4 osoby:

 

  •  4 młode, nie za duże cukinie
  •  1 papryka czerwona
  •  6 pieczarek
  •  cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  250 g mięsa mielonego (wieprzowe albo z indyka)
  •  2 pomidory lub przecier pomidorowy
  •  jajko
  •  ser żółty do posypania
  •  łyżka bułki tartej
  •  łyżka oliwy lub masła klarowanego
  •  natka pietruszki
  •  przyprawy: sól, pieprz, curry, chilli, oregano.

 

 

Wykonanie :

 

1.Cukinie dokładnie szorujemy. Przekrawamy na pół.

2. Dużą łyżką od zupy delikatnie wydrążamy środek z cukini tak aby zostawić trochę cukini na bokach.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę albo masło klarowane. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy.

4. Pieczarki i paprykę po umyciu kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa mielonego na patelnię.

5. Cebulę kroimy w kostkę, siekamy czosnek i dodajemy na patelnię.

6. Na pomidorach sparzamy skórę, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy na patelnię.

7. Przyprawiamy do smaku po troszku z każdej przyprawy. Dodajemy pokrojoną natkę, mieszamy.

 

 

8. Rozgrzewamy piekarnik.

9. W miseczce roztrzepujemy jajko z bułką tartą.

10. Wydrążone cukinie faszerujemy tym co mamy na patelni.

11. Polewamy jajkiem i posypujemy żółtym serem. Z tego wyjdzie nam fajny, chrupiący wierzch.

12. Cukinie wkładamy do piekarnika na 20-30 minut na termoobieg , 180 stopni. Czas pieczenia uzależniamy od tego, czy lubimy cukinię bardziej al dente czy bardziej miękką.

 

Podajemy do zjedzenia.

 


Cukinia faszerowana, wersja fit z pieczarkami.

 

Składniki :

  •  4 cukinie jak wyżej.
  •  250 g pieczarek
  •  cebula
  •  czosnek - 2 ząbki
  •  jajko
  •  natka pietruszki
  •  masło klarowane - pół łyżki

 

Wykonanie.

1. Cukinię myjemy, kroimy na pół, wydrążamy (jak wyżej).

2. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.

3. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane,

4. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

5. Dodajemy pieczarki, rozgnieciony czosnek i dusimy do momentu odparowania wody,

6. Dodajemy pokrojoną natkę pietruszki,

7. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano,

8. Nadziewamy farszem pieczarki.

9. Polewamy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 minut, jak wyżej.

 

 

Smacznego

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

 

 

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Tematyka

Mam 47 lat. Chcę się z tobą dzielić tym co przeżyłam.

Moją intencją jest zarażać dobrymi treściami.

"Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem"

Agnieszka Lewandowska. 

Jestem specjalistą od żywienia, naturopatą i instruktorką jogi.

Autorka

Bransoletki

 
Dobre wiadomości
Jeśli zostawisz mi namiary to dam Ci znać o nowościach.
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Blog kategorie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl