Encyklopedia ziół


Zioła są ważną częścią życia według ajurwedy. Używamy ziół by się leczyć i pomóc sobie odzyskać zdrowie lub się zregenerować. Zioła są to naturalne leki pochodzące z roślin, które mają różne właściwości. Powinny one być wykorzystywane do przyprawiania jedzenia i powinny być spożywane co dziennie .Poniżej przykłady kilku silnych ziół, które mogą być przydatne do procesu leczenia lub codziennego zdrowego stylu życia.


Korzystajmy z tego co nam dała matka natura.

Składniki ziół


Najważniejsze związki chemiczne zawarte w ziołach to:
alkaloidy – pobudzają ośrodkowy układ nerwowy oraz działają żółciopędnie, rozkurczowo i rozgrzewająco;
antrazwiązki – mają właściwości przeczyszczające;
azuleny – działają przeciwzapalnie i pomagają w leczeniu trudno gojących się ran;
fenole – posiadają właściwości bakteriostatyczne i dezynfekujące;
flawonoidy – posiadają właściwości regenerujące;
garbniki – działają bakteriobójczo, ściągająco i przeciwzapalnie;
glikozydy nasercowe – zwiększają siłę skurczu mięśnia sercowego, jego napięcie, a przy tym zwalniają jego czynność;
pektyny – działają hipocholesterolemicznie i przeciwcukrzycowo;
saponiny – zwiększają przepuszczalność błon śluzowych, a tym samym ułatwiają wchłanianie innych substancji aktywnych;
związki śluzowe – mają właściwości przeciwzapalne i natłuszczające.

Imbir

Wspomaga pracę systemu oddechowo - pokarmowego. Jest powszechnie stosowany do wspomagania trawienia, ale również jako środek tonizujący serce.

Lukrecja

Wspomaga system trawienny, oddechowy i nerwowy,. Jest to szczególnie skuteczne zioło jako środek wykrztuśny, co przyczynia się do wydalenia śluzu z ciała w okresie zatorów.

Róża (płatki)

Wspomagają krążenia, kobieta układu rozrodczego, układu nerwowego. Pomagają łagodzić stany zapalne i regulują miesiączki.

Szafran

Wspomaga pracę systemu: pokarmowego, rozrodczego, żeńskiego układu nerwowego. Działa jak afrodyzjak dla kobiet i jest jeszcze znane działanie jako środek wzmacniający.

Kurkuma

Wspomaga w działaniu układu krążenia ,oddechowego, pokarmowego. Ma silne działanie antybiotyczne i można ją również stosować zewnętrznie z miodem na swędzenie lub zasinioną skórę.

Kolendra

Wspomaga działanie układu pokarmowego, oddechowego i układu moczowego. Pomaga ograniczyć alergie i biegunkę.

Kminek

Wspomaga działanie układu pokarmowego, oddechowego i innych systemów. Przyczynia się również do wspierania funkcji organizmu w ogóle.

Koper włoski

Wspomaga działanie układu pokarmowego, nerwowego i układu moczowego. Jest powszechnie stosowany w celu wzmocnienia trawienie, a także aby uspokoić nerwy.

Czosnek

Wspomaga działanie układu pokarmowego i oddechowego. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, antygrzybicze i przeciwrobacze. To naturalny antybiotyk. Stosowany przy bólach zębów i dziąseł. Jako środek moczopędny i antytoksyczny.

Cebula

Obniża ciśnienie krwi. Jest skuteczna w chorobach reumatycznych. Ma silne bakteriobójcze substancje, które potrafią zniszczyć bakterie, oporne na działanie antybiotyków. Ponadto pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem, a więc minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby.

Czarnuszka

Zwana złotem faraonów. Złoty lek na wszystko. Działanie: Żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze, przeciwzapalne, grzybobójcze, rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę, obniża poziom cukru i wzmacnia odporność. Wewnętrznie napar z rozdrobnionych nasion jest używany przy nieżytach krtani, oskrzeli i nosa, w chorobach wątroby, przy kamicy żółciowej, skąpomoczu. Zewnętrznie napary używane są przy trądziku, atopowym zapaleniu skóry i grzybicach skóry.

Mięta pieprzowa

Liście zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit. Stosowane są jako środek wiatropędny, przy zaburzeniach trawienia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Mają także właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające. Olejek miętowy ma podobne, ale silniejsze działanie, szczególnie jako środek odkażający i uspokajający. Stosowany zewnętrznie w nieżycie nosa, do inhalacji przy nieżytach gardła i oskrzeli. Stanowi także składnik preparatów do użytku wewnętrznego przy zapaleniu dróg żółciowych i w schorzeniach wątroby lub jelit.

Natka pietruszki

Natka jest bardzo bogatym źródłem witaminy C. W 100 g natki jest aż 160mg witaminy C (dzienna norma to 60mg). Wspomaga działanie układu pokarmowego, nerwowego, oddechowego i moczowego..Poza tym natka jest także dobrym źródłem żelaza. Warto wspomnieć o tym, że źródła roślinne żelaza są gorzej przyswajalne niż żelazo hemowe (mięsne). Jeśli jednak połączy się żelazo roślinne z witaminą C w jednym posiłków, wówczas uzyskuje się dobrą wchłanialność. Zalecana przy anemii.Liście pietruszki to także bardzo cennego chlorofilu, który znany jest ze swoich właściwości oczyszczających i tonizujących organizm człowieka. Korzeń pietruszki (ale natka też) zawiera także znaczne ilości prowitaminy A i bardzo wiele olejków eterycznych.