IMG_20180317_085152.jpg

2018-03-22 00:00:00

Muffinki czekoladowo-kokosowe - bezglutenowe i bezlaktozowe.

Taka mała rzecz a cieszy :)

 

I słusznie. Muffinki zdobyły dużo polubień na instagramie. Są delikatną przekąską i szybko się robi. Wiecie, że lubię właśnie takie przepisy.

Teraz, kiedy zbliżają się Święta Wielkiej Nocy, bedą pasowały jak ulał. Ja na pewno je zrobię.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Podaję przepis:


- 50 gram mąki kokosowej
-3 jajka
-05 szklanki roztopionego masła ghe lub oleju kokosowego
-1/4 szklanki mleka ryżowego lub kokosowego
-2 łyżki kakao lub 2.5 karobu
-05 szklanki cukru trzcinowego lub 60 g ksylitolu lub 2 łyżki miodu
-konfitura śliwkowa (niekoniecznie)
-rodzynki lub żurawina (idealne będą także wiórki kokosowe)
-polewa czekoladowa


------ --------- - ------------

Wykonanie:


Suche składniki połączyć w jednej misce, mokre w drugiej.


Wlać mokre składniki do suchych i miksować.


Masę wyłożyć do foremek (ja mam 6 silikonowych). Na środek położyć kleks z konfitury.


Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 min (170' )


Sprawdzić wykałaczką, patyczek powinien być suchy.


Pozostawić w piecu jeszcze trochę.


Po wyjęciu polać polewą czekoladową.


Posypać rodzynkami lub żurawiną. Ewentualnie wiórkami kokosowymi.

 

 

--------------------------------------------------

Polewa czekoladowa

 

1. Najprostsza - Pokruszyć czekoladę w naczyniu szklanym i zanużyć to naczynie w rondelku z gorącą wodą (może się lekko gotować). Poczekać aż czekolada się rozpuści.

 

2. Też nie trudna:

-1 łyżka kakao

-1,5 łyżki masła klarowanego

-1,5 łyżki wody

- łyżka miodu

 

Wszystko zmieszać i rozpuścić w rondelku. Polać przestudzone muffinki.

 

 


Smacznego

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

Polecane artykuły