IMG_20180218_195123.jpg

2018-02-21 00:00:00

Ciasto z fasoli - Brownie czekoladowe.

Marzy Ci się ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia? To jest właśnie taka propozycja.

 

 

 

Uwielbiam to ciasto. Robi się szybko, jest smaczne i zdrowe. Nic dodać, nic ująć. Trudno uwierzyć, że nie ma w nim grama mąki. Fasoli nie czuć wogóle. Gwarantuję zadowolenie.

 

Składniki :

 

- Puszka fasoli (czerwonej, białej, soczewicy lub ciecieżycy)

- 1 dojrzały banan

- 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

-1,5 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

- 1,5 łyżki kakao (ja daję karob gdyż nie mogę jeść kakao)

- ksylitol lub 2 łyżki miodu

- łyżeczka proszku do pieczenia lub pół łyżeczki sody oczyszczonej

- opcjonalnie żurawina lub rodzynki

 

Polewa :

-1,5 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego

- 1,5 łyżki wody

- 1 łyżka kakao

- 1 łyżka miodu

 

 

Przygotowanie:

 

Fasolę z puszki płuczemy na sitku. Można fasolę świeżą ugotować. Ja czasem robię też z gotowanej soczewicy. Można użyć ciecieżycy z puszki, to wygodniejsze i szybsze.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Przekładamy fasolę do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy.

Przekładamy ciasto do keksówki lub innej niedużej foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku ustawionym na termoobieg.

 

 

 

Polewa:

 

Wszystkie składniki roztapiamy w rondelku. Dokładnie mieszamy. Można trochę ostudzić. Polać polewą ciasto.

 

 

 

Smacznego.

 

Sam jesteś swoim najlepszym lekarzem.

 

Polecane artykuły