IMG_20171210_130102 (2).jpg

2017-12-13 00:00:00

Wege kotlety z fasoli i marchewki .

Proste w przyrządzeniu warzywne kotlety mielone zaskoczą nie jednego przeciwnika dań warzywnych.

 

Nadają się świetnie na obiad, kolację oraz jako jedzenie pudełkowe do pracy. Można zrobić większą ilość i sobie zamrozić. U mnie w domu tak się szybko rozchodzą więc nie mam co zamrażać :).

 

Z podanych poniżej składników wychodzi ok. 10/12 sztuk kotletów.

 

Składniki :

 

- puszka czerwonej fasoli (lub ugotowana fasola)

- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

- 2 jajka od szczęśliwych kur

- 2 starte marchewki

- bułka tarta (u mnie bezglutenowa)

- cebula

- przyprawy : sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra

- koperek (nie koniecznie)

- tłuszcz do smażenia (u mnie olej kokosowy i masło klarowane)

 

Przygotowanie:

 

 

1. Kaszę jaglaną dobrze przepłukać, w rondelku rozpuścić troszkę masła ghe i wsypać ziarenka kaszy jaglanej. Na wolnym ogniu cały czas mieszając poczekać aż wszystkie ziarenka będą obtoczone w maśle. Zalać kaszę wrzątkiem (1:2) i troszkę posolić. Gotować ma małym ogniu 20 min od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odstawić na bok do przestudzenia.

2. Włożyć do miski fasolę czerwoną z puszki (bez wody).

3. Marchwekę zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

4. Do miski z fasolą dodać kaszę jaglaną i jajka. Zblendować (fasola, jajka, kasza jaglana).

5. Do otrzymanej masy dodać marchew, cebulkę pokrojoną w kostkę (można spażyć), bułkę tartą i przyprawy oraz koperek.

6. W głębokim talerzu naszykowac bułkę tartą do obtaczania kotletów.

7. Podgrzać patelnię z olejem kokosowym i masłem klarowanym (można tylko jedno).

8. Formować kotlety, obtaczać w bułce i kłaść na patelnię.

9. Po usmażeniu na jednej stronie przewrócić na drugą.

 

 

 

U mnie były podane z surówką z marchewki z jabłkiem.

 

Gotowe.

 

Smacznego

 

Sam jesteś swoim najlkepszym lekarzem.


 

 

Olej z czarnuszki w kapsułkach na dwa miesiące.

U nas w sklepie.

 

Polecane artykuły