IMG_20171118_171409.jpg

2017-11-29 00:00:00

Murzynek bezglutenowy.

Murzynek to znowu smak dzieciństwa. To ciasto najczęściej robiła moja mama.

 

Lubię ciasta szybkie i nieskomplikowane. Takie ciasto czekoladowe bezglutenowe do nich należy.

Kiedyś murzynek dzisiaj się powie Brownie.

 

Blacha 30x20 cm

 

Składniki:

  • 250 g mąki bezglutenowej ( może być mix albo 1 szklanka kukurydzianej, szklanka ziemniaczanej i szklanka z amarantusa)
  • 230 gram masła (klarowane albo bez laktozy)
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 3-4  jajka z wolnego wybiegu (zależy jakie duże)
  • 2  - 3 łyżki kakao albo karobu
  • 1 szklanka mleka albo jogurtu
  • pół szklanki cukru pudru albo ksylitol (będzie mało słodkie), można posypać cukrem pudrem albo zrobić polewę czekoladową

 

Wykonanie ciasta typu Murzynek:

1.Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski. Mieszamy.

 

 

2. Dodajemy miękkie albo roztopione masło. Miksujemy.

3. Cały czas miksując dodajemy mleko i jajka (mozna dodać same żółtka a białka ubić). Miksujemy dalej. Włączyć piekarnik na 180 stopni.

4. Blachę wyłozyć papierem do pieczenia albo posmarować masłem i posypać bezglutenową bułką tartą.

 

 

5. Przełożyć ciasto do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec przez 35-45 minut.

 

Przed pieczeniem.

 

Po upieczeniu.

 

Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto można przekroić i przełożyć powidłami śliwkowymi.

 

U mnie podane z dżemem wiśniowym.

 

Polewa:

- 3 łyżki oleju kokosowego albo masła ghe

- 3-4 łyżki kakao albo karobu

- ksylitol , cukier

Tłuszcz rozpuść w kompieli wodnej. Dodaj kakao i ksylitol. Polej ciasto. Poczekaj aż wystygnie.

 

Smacznego

 

 

Polecane artykuły